MENU
klinika

Pas Gazës radhën mund ta ketë kontinenti i vjetër

Netanyahu paralajmëron Evropën pë rrezikun nga Irani

21.06.2024 - 09:02

“Frenimi iranian fillon me një fitore në Gaza”. Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu e tha këtë në një intervistë të publikuar nga Repubblica, sipas së cilës “ne duhet të bëjmë gjithçka që është e mundur për të parandaluar që iranianët të zotërojnë bombën atomike”, sepse “nëse do ta merrnin atë, ata do të shqetësonin Lindjen e Mesme dhe më pas Evropën”. Dhe, këmbëngul ai, “regjimi ka një ideologji precize” që është t’i “nënshtrojë të gjithë botën islamit të tij ekstremist shiit”.”Mullahët sfidojnë qytetërimin tonë”, kërkon ai, i bindur se “shumica e qytetarëve në Perëndim” e kanë “kuptuar se qytetërimi ynë, i bazuar në lirinë dhe tolerancën, është në rrezik”.Pas planit të Joe Biden për një armëpushim në Gaza, Netanyahu përsërit se “ne pranuam një armëpushim të përkohshëm, për të liruar pengjet” por “Hamasi refuzon ta pranojë sepse kërkon një armëpushim të përhershëm që do t’i lërë ata terroristë si zotër të Gazës, të gatshëm për të përsëritur masakrat si ajo e 7 tetorit 2023” dhe “asnjë qeveri e përgjegjshme nuk do ta pranonte”. Për “të ardhmen e afërt”, Netanyahu deklaron se “Izraeli do të duhet të mbajë kontrollin e sigurisë” sepse “nëse ne do të braktisnim kontrollin që kemi mbi Judenë dhe Samarinë, Irani do ta merrte menjëherë përmes Hamasit apo grupe të tjera islamike”. “Ju perëndimorët duhet ta kuptoni mirë se kjo është një luftë qytetërimesh – thotë ai – Izraeli është në vijën e parë. Fitorja e tij kundër terrorizmit do të jetë edhe e juaja”. Në frontin verior të Izraelit, në kufirin me Libanin, Netanyahu thotë se “kriza mund të zgjidhet vetëm në dy mënyra”, me “diplomaci ose luftë”.Së fundi, Netanyahu deklaron se “shteti palestinez nuk ekziston.