MENU
klinika

Zëdhënësi i Socialdemokratëve zbulon arsyet

Pse SPD-ja e Olaf Scholz-it rezultoi në humbje?

10.06.2024 - 12:55

Nils Schmid, zëdhënësi parlamentar për punët e jashtme i partisë Socialdemokrate të kancelarit gjerman Olaf Scholz, ka folur për humbjen e thellë të SPD në zgjedhjet për Parlamentin Evropian.

Në një deklaratë për BBC, ai tha se vrasja fatale me thikë e një polici në Mannheim “i çoi çështjet e imigracionit dhe sigurisë së brendshme në thelb të fushatës”.

Ai pranoi gjithashtu se shkak i rezultateve të tilla për partinë janë edhe “shumë dështime të politikave dhe vështirësi në kompromise për çështje shumë të rëndësishme, si buxheti”.

“Ndikimi i këtyre rezultateve në politikën kombëtare do të jetë shumë i kufizuar. Për të qenë i sinqertë, shumica e politikanëve gjermanë kishin pritur tashmë që partitë e koalicionit të humbnin mandate,” tha ai.

Pas zgjedhjeve europiane në Gjermani, SPD arrit vetëm 13,9% të votave, por humbjet më të mëdha i pësuan Të Gjelbrit. Kjo parti ra nga 20 në rreth 11,9%. Kurse partia e tretë qeverisëse, liberalët e FDP me 5,2% gati e ruajtën rezultatin krahasuar me vitin 2019.

Ndërkohë, në liste kryesoi partia opozitare e CDU/CSU kryesoi me 30%, duke lënë pas me një rezultat të ulët partinë Socialdemokrate, SPD, të kancelarit gjerman Olaf Scholz.