MENU
klinika

Kaos në parlamentin italian

Qeveria e Melonit kërkon reformim të sistemit politik

20.06.2024 - 09:00

Qeveria e kryeministrit italian Meloni po kërkon të riparojë sistemin politik italian duke futur dy reforma të mëdha, duke përfshirë zgjedhjen e drejtpërdrejtë të kryeministrit dhe transferimin e pushtetit tek autoritetet rajonale të Italisë.

Koalicioni i krahut të djathtë të Melonit ka shtyrë dy reforma kyçe që, që kërkojnë rishikim të kushtetutës italiane. Njëra është zgjedhja e drejtpërdrejtë e kryeministrit italian – një projekt ambicioz që është testuar ndonjëherë vetëm në Izrael – i cili fitoi miratimin e Senatit të martën.

Tjetra po u jep rajoneve të Italisë më shumë pushtet politik – konsolidimi i të cilave rezultoi në një përleshje në parlamentin italian.

Reforma, e cila do të transferonte pushtetin tek autoritetet rajonale, u bë ligj të mërkurën. Ishte një nga propozimet kryesore të partisë së Lidhjes me Matteo Salvinin që përpiqej të rifitonte mbështetjen në disa prej bastioneve të saj veriore.

Ligji jo vetëm që shkaktoi një përleshje në parlament, por tërhoqi kritika më të gjera se do të thellonte ndarjen midis veriut të pasur të vendit dhe jugut më të varfër.

Qeveria e Melonit mbron ndryshimet e propozuara kushtetuese si një mjet për të arritur stabilitetin e qeverisë, për të forcuar rolin e kryeministrit dhe për të lejuar italianët të thonë më shumë se kush e qeveris vendin e tyre.

Zgjedhja e drejtpërdrejtë e një kryeministri është e pazakontë – vetëm Izraeli është përpjekur dhe ka dështuar për të futur një sistem të tillë në vitet 1990.

Ndryshimi i kushtetutës së Italisë është një proces i gjatë në të cilin të dyja dhomat e parlamentit duhet ta miratojnë ndryshimin dy herë – me një shumicë prej dy të tretash të nevojshme për dy votat e fundit.