MENU
klinika

Shpjegojnë ekspertët!

Si ndikon dielli tek organizmi dhe pesha e trupit?

13.06.2024 - 09:20

Dielli mund të ketë të këqijat e veta kur njeriu ekspozohet në pikun e tij, e megjithatë ekspertët thonë se ai ofron shumë përfitime për rënien nga pesha.

Le të kuptohemi drejt, njeriu nuk humbet në peshë vetëm duke qëndruar në diell.

Megjithatë, ky i fundit krijon kushtet e përshtatshme në trup për rënien nga pesha.

Serotonina

Shumë vende të tjera të botës nuk gëzojnë mot me diell si në rastin e Shqipërisë.

Banorët e këtyre vendeve përballen me shumë çrregullime si pasojë e mungesës së diellit.

Kjo e fundit shkakton rënien e ndjeshme të serotoninës në tru.

Rënia e kësaj substance shkakton jo vetëm luhatje humori por edhe depresion.

Nivelet e ulëta të serotoninës ndikojnë edhe tek oreksi, ndjesia e urisë dhe ngopjes.

Teoria e nxehtësisë dhe rënies nga pesha

Uria kontrollohet nga një pjesë e trurit e quajtur hipothalamus që bashkëpunon me serotoninën për shuarjen e urisë.

Kur trupi merr kaloritë e mjaftueshme, truri çliron serotoninë që përcjell ndjesinë e ngopjes.

Mungesa e diellit ndikon në sasitë e çliruara të serotoninës dhe njeriu nuk ndihet i ngopur aq shpejt duke shkaktuar kështu një ushqyerje të përsëritur e të vazhdueshme.

Ndërkohë teoria e rolit të nxehtësisë tek rënia nga pesha shpjegohet si më poshtë.

Rënia e temperaturës së trupit nënkupton një ndjesi të madhe të urisë.

Kur temperaturat janë të larta, njeriu ndihet më pak i uritur.

Pra sipas kësaj teorie, në mungesë të diellit, njeriu ha më shumë dhe shëndoshet më shpejt, gjë që mund të shtojë gjasat e luhatjeve jo të shëndetshme të peshës.

Në këtë pikë, ekspertët gjithashtu rekomandojnë shumë aktivitet fizik, të cilat me rritjen e temperaturave bëhen më të shpeshta.

Sipas tyre, kur temperaturat rriten, pra në pranverë apo në verë dhe dita është më e gjatë, njeriu është më shumë në lëvizje.

Aktivitete si ecja, noti, vrapi do ju ndihmojnë të digjni më shumë kalori dhe rrjedhimisht të humbisni më shumë kilogramë të tepërt.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Dieta që shkrin dhjamin për 1 javë

12 thelpinj hudhër dhe barku i fryrë do të zhduket