MENU
klinika

Hungaria po bëhet “Rusia e re”

Si Orban po e ndihmon Vuçiçin të mashtrojë serbët

19.06.2024 - 10:17

Në mesin e partnerëve dhe miqve të mëdhenj serbë në botë, kohët e fundit, sipas anëtarëve të qeverisë, Hungaria është spikatur si një nga më të mëdhenjtë dhe miqësia mes Viktor Orban dhe Aleksandër Vuçiç vihet në plan të parë si çelësi i marrëdhënieve të mira mes dy vendet. Siç shkruan media serbe “Danas”, pas votimit për Rezolutën për Srebrenicën, presidenti Vuçiç theksoi delegacionin hungarez që votoi kundër propozimit të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara dhe e vlerësoi atë si një ndjenjë të miqësisë së vërtetë dhe të sinqertë mes këtyre dy vendeve. Pas kthimit në Serbi, presidenti Vuçiç shprehu një mirënjohje të madhe për kryeministrin hungarez, duke rrëfyer një anekdotë për telefonatën e tyre para votimit, kur, sipas Presidentit, Orban u prek nga fjalët e tij se “ai do të qëndrojë i vetëm kundër Evropës”, dhe në momentin e fundit vendosi të mbështesë miqtë e tij serbë duke votuar kundër Rezolutës. Me këtë rast, Presidenti i Serbisë njoftoi se do t’i ngrejë në Serbi një monument kryeministrit hungarez në shenjë mirënjohjeje dhe dëshmi të përjetshme të miqësisë së madhe të dy vendeve dhe të dy liderëve. Mirëpo, sipas “Danas” shtrohet pyetja nëse Hungaria është vërtet mike e Serbisë apo vetëm kështu paraqitet për shkak të interesave.

Lidhjet me Hungarinë

Aleksandër Ivkoviç, gazetar i portalit European Western Balkans, thekson se ajo që po dëshmojmë vitet e fundit është në fakt afrimi i dy liderëve që kanë interesa të përbashkëta dhe se nuk ka të bëjë aq shumë me marrëdhëniet dypalëshe mes dy vendeve. Ai thekson se arsyeja për këtë është se politikat që ata udhëheqin i largojnë ata nga Evropa dhe ata e përdorin njëra-tjetrën për hir të legjitimitetit si ndërkombëtarisht ashtu edhe brenda vendit. “Të dy përpiqen të ruajnë një hapësirë ??të caktuar manovrimi në politikën e jashtme, lidhje më të ngushta me Rusinë dhe Kinën, por jo aq të afërta sa të kërcënojnë ndjeshëm marrëdhëniet me Perëndimin, si dhe të amortizojnë kritikat që vijnë në kurriz të rrugës së tyre. të qeverisjes, kryesisht nga Brukseli. Meqenëse të dyja këto synime kërcënojnë t’i distancojnë politikisht nga kryeqytetet e tjera në Evropë, Orban dhe Vuçiq shërbejnë për legjitimimin reciprok të njëri-tjetrit si ndërkombëtarisht ashtu edhe brenda vendit”, thotë bashkëbiseduesi ynë. Ivkoviç thekson se pasojat kryesore të kësaj marrëdhënieje janë në fakt mbështetja e Hungarisë në çështjen e integrimit evropian pa insistuar në përmbushjen e kritereve, si dhe kundërshtimi i anëtarësimit të Kosovës në KiE dhe Rezolutës për Srebrenicën.

Mashtrimi i serbëve

Analisti politik Dragomir Angjelkoviç thotë se Vuçiq nuk kundërshton në këtë mënyrë Brukselin dhe Uashingtonin dhe merr “pikë të lira” në Serbi dhe se nga ana tjetër Orban e bën të njëjtën gjë, duke konfirmuar rolin e tij si kundërshtar i qendrave të fuqisë euroatlantike.“Shkurt, Vuçiç po i mashtron serbët, e në këtë po e ndihmon Orbani, për të cilin nuk ka faj. Ai nuk ka asnjë detyrim ndaj nesh dhe sheh se shumë këtu pranojnë të mashtrohen nga regjimi. Nëse sjellja e Vuçiçit do të ishte me përgjegjësi kombëtare, ndoshta do të kishim mbështetje reale nga Orban, por kjo nuk do të thotë se do të ishte në të vërtetë kështu”, thotë Angjelkoviç.

“Pazaret”

Bashkëbiseduesi i “Danas” thekson se Orbán para së gjithash qëndron në mbrojtje të interesave të Hungarisë dhe se është e diskutueshme nëse ai do të mbante mëri ndaj Perëndimit për të mbështetur Serbinë, si dhe se shumë herë deri më tani ai ka treguar fleksibilitet të madh ndaj “shtrëngon litarin” për çështje të ndryshme dhe kundërshtojë ato, derisa “të ekzistojë mundësia që vendi i tij të marrë ndonjë përfitim”. “Kur e marrim parasysh këtë, ngritja e monumentit të Obranit ka kuptim nëse është pjesë e kompozimit, pjesë e së cilës është monumenti i Vuçiqit. Ky do të ishte një monument i manipulimeve thuajse patriotike. Çfarëdo që ka bërë në vendin e tij, Orban kontribuon në mashtrimin e qytetarëve të Serbisë në vend që të ndihmojë në mbrojtjen e interesave tona kombëtare”, përfundon Angjelkoviç. Për rikujtim, Hungaria merr presidencën e Bashkimit Evropian nga 1 korriku.