MENU
klinika

Disa këshilla praktike

Si të përmirësoni gjumin për të rregulluar insulinën

22.06.2024 - 13:39

Gjumi cilësor nuk është vetëm për t’u çlodhur, por gjithashtu ka një ndikim të rëndësishëm në shëndetin metabolik. Lidhja midis gjumit, insulinës dhe sheqerit në gjak, në fakt, tashmë është vërtetuar.

Pse gjumi është i rëndësishëm për sheqerin në gjak dhe insulinën?

Ndodh shpesh që të shihni vlera të larta të sheqerit në gjak pas një nate pa gjumë ose të shqetësuar. Kjo ndodh sepse ndërprerja e gjumit bëhet një faktor stresi me sekretim jonormal të hormoneve që duhet të sekretohen minimalisht gjatë natës, si adrenalina dhe kortizoli, por që në vend të kësaj rriten kur zgjoheni, shqetësimi, pagjumësia ose bëni punë natën.

E thënë thjesht, gjatë gjumit, trupi ynë prodhon hormone që rregullojnë sheqerin në gjak dhe insulinën. Mungesa e gjumit, nga ana tjetër, rrit prodhimin e hormoneve të stresit, si kortizoli dhe adrenalina, të cilat ndërhyjnë në veprimin e insulinës dhe rrisin nivelin e sheqerit në gjak.

Gjumi kronikisht i pamjaftueshëm shoqërohet me një rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiometabolike. Mekanizmat e përfshirë nuk kuptohen mirë, por përfshijnë ndryshime në ndjeshmërinë ndaj insulinës, madje edhe brenda indit dhjamor.

Mungesa e gjumit mund të komprometojë ndjeshmërinë ndaj insulinës dhe aftësinë për të përdorur yndyrna dhe për rrjedhojë edhe nivelin e sheqerit në gjak. Nga këndvështrimi i rikthimit të shëndetit në rastet e hiperinsulinemisë, hiperglicemisë, steatozës hepatike, trajtimi i gjumit bëhet pra thelbësor.

Këtu janë disa nga mekanizmat me të cilët mungesa e gjumit mund të ndikojë negativisht në sheqerin në gjak:

Redukton ndjeshmërinë ndaj insulinës: Kjo do të thotë se trupi ka nevojë për më shumë insulinë për të përdorur glukozën, duke rritur rrezikun e hiperinsulinemisë dhe rezistencës ndaj insulinës.

Rrit prodhimin e glukozës: Mëlçia prodhon më shumë glukozë gjatë gjumit dhe mungesa e gjumit mund ta përforcojë këtë fenomen, duke çuar në hiperglicemi.

Dëmton përdorimin e yndyrës: Gjumi ndihmon trupin të përdorë yndyrën si burim energjie, ndërsa mungesa e gjumit nxit akumulimin e yndyrës në trup, duke rritur më tej rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve të tjera metabolike.

Mungesa kronike e gjumit shoqërohet gjithashtu me një rrezik të shtuar të:

Diabeti i tipit 2
Obeziteti
Sëmundjet kardiovaskulare dhe kardiometabolike
Hipertensioni
Goditja në tru
Depresioni
Ankthi
Është parë gjithashtu se përpjekja për të kompensuar lodhjen për shkak të mungesës së gjumit duke konsumuar kafe në mëngjes mund të përkeqësojë tolerancën ndaj glukozës me një rritje të niveleve të sheqerit në gjak.

Kafeja vepron si një faktor stimulues dhe për këtë arsye si një burim stresi pas një nate të fragmentuar dhe të vështirë mund të nxisë një rritje të niveleve të sheqerit në gjak.

8 këshilla për të nxitur dhe optimizuar gjumin

-hani darkë 3-4 orë para se të flini;

-ndaloni përdorimin e celularëve dhe tabletave 1 orë para gjumit;

-fikni dritat në shtëpi duke përdorur tharëse ose duke ndezur llambat e dyshemesë në vend të llambave të tavanit dhe me dritë të ngrohtë;

-mos e mbani telefonin në tavolinën e krevatit;

-dëgjoni muzikë relaksuese;

-bëni një masazh të fytyrës, duarve dhe këmbëve;

-rregulloni temperaturën ideale (midis 17 dhe 21 °C) për të nxitur rrjedhjen e gjakut drejt lëkurës, duke -lejuar që pjesët e brendshme të ftohen dhe duke ndihmuar të bini në gjumë. Nëse nuk është e mundur të rregulloni temperaturën, përshtatni veshjet dhe batanijet që përdorni;

-kur është e mundur, përpiquni të shkoni për të fjetur në të njëjtën kohë dhe të zgjoheni pak a shumë në të njëjtën kohë, edhe në ditët e pushimit, përveç nëse keni një borxh gjumi për të kompensuar;

-merrni melatonin 1 orë para gjumit (mos e merrni menjëherë pas vaktit sepse ngadalëson rënien e glukozës pas ngrënies).

Ndiqni këto këshilla për të përmirësuar gjumin tuaj dhe rrjedhimisht, shëndetin tuaj metabolik.

Gjumi cilësor është një aleat i çmuar për të mbajtur të ekuilibruar nivelet e insulinës dhe sheqerit në gjak.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Ndryshimet që duhet të bëni

A mund të jetojmë pa pankreas?