MENU
klinika

Ushtarë përtej kufirit dhe të shtëna armësh

Tensione të reja mes dy Koreve, pse Pheniani po provokon Seulin

22.06.2024 - 09:30

Për herë të tretë në 12 ditët e fundit disa ushtarë të Koresë së Veriut kaluan për pak kohë kufirin që ndan dy Koretë, ende zyrtarisht në luftë me njëra-tjetrën, në një “konflikt të ngrirë”. Ushtria e Koresë së Jugut tha se ka lëshuar të shtëna paralajmëruese për të detyruar mysafirët e padëshiruar të kthehen në anën tjetër të vijës së demarkacionit. Precedenti më i freskët daton të martën e 18 qershorit, kur midis 20 dhe 30 ushtarë të Koresë së Veriut kaluan përkohësisht kufirin midis Koreve, ndërsa ishin të angazhuar në punë fortifikuese në zonën e çmilitarizuar. Tashmë më 9 qershor, ushtarët e Koresë së Veriut kaluan për një kohë të shkurtër kufirin tokësor ndërkorean dhe më pas u larguan, jo përpara se rojet kufitare të Koresë së Jugut të qëllonin disa të shtëna paralajmëruese.Që kur Koreja e Veriut filloi të forconte më tej skajin e saj të Zonës së Çmilitarizuar (DMZ) , pra vijës së fortifikuar që ndan dy Koretë, ka pasur episode të shkeljeve. Shkelje vullnetare? Përgjigja duket të jetë negative. Për shkak të rritjes së tepërt të gjetheve dhe bimëve , koreano-veriorët që punojnë në këtë zonë mund të humbasin shenjat që tregojnë vijën e hollë të demarkacionit ushtarak që ndan DMZ në anët e saj veriore dhe jugore dhe mund të shkelin pa dashje në zona jashtë kufijve. Të dyja anët e kufirit ndërkorean kanë qenë skena e aktivitetit ushtarak të ethshëm për javë të tëra, pas braktisjes nga dy Koretë e marrëveshjes së nënshkruar në 2018 për të kufizuar tensionet përgjatë kufirit. Sipas autoriteteve ushtarake të Koresë së Jugut, Koreja e Veriut ka vendosur një numër të madh ushtarësh përgjatë kufirit për projekte që synojnë ta bëjnë Zonën e Çmilitarizuar një “djerrinë”.