MENU
klinika

Nga patatet te qepët

Ushqime që nuk duhen mbajtur kurrë në frigorifer

14.06.2024 - 08:50

Të gjithë e dinë se qumështi, mishi dhe vezët ruhen më së miri në frigorifer, por ç’të themi për avokadon, domatet dhe patatet?

Ruajtja e ushqimeve të caktuara në frigorifer ngadalëson rritjen e baktereve dhe ndihmon në parandalimin e helmimit nga ushqimi. Por për disa ushqime është më mirë nëse janë në temperaturë ambienti.

Njohja se cilat ushqime duhet të ruhen në frigorifer dhe cilat duhet të mbahen në temperaturën e dhomës shkon shumë për të përfituar sa më shumë nga ushqimi juaj, shkruan The Healthy.

Të pasura me vitaminë C, kalium dhe lëndë ushqyese të tjera të shëndetshme, domatet e pjekura lihen më së miri në temperaturën e dhomës, veçanërisht nëse planifikoni t’i hani ato një ose dy ditë në vijim, thotë dietologia Dana Green.

Patatet
Mos i ruani kurrë patatet në frigorifer. Ftohja e kthen niseshtenë e patates në sheqer më shpejt, dhe kur piqen ose skuqen, ato sheqerna mund të prodhojnë kimikatin akrilamid, i cili është i dëmshëm për shëndetin, sipas Public Health England, agjencia ekzekutive e Departamentit të Shëndetit dhe Kujdesit Social në Mbretërinë e Bashkuar.

Bananet
Nëse keni vendosur ndonjëherë një banane në frigorifer, e dini se ajo merr ngjyrë kafe të errët, gjë që duhet t’ju tregojë se nuk është menduar të ruhet në frigorifer.

Bananet, të cilat zakonisht blihen para se të piqen, piqen në temperaturën e dhomës. Por ftohja e ngadalëson këtë proces. Ato lëshojnë gaz që piqen frutat e tjera, ndaj mbajini bananet larg frutave të tjera.

Borziloku
Bimët si borziloku, rozmarina dhe temjani do të thahen shumë shpejt dhe do të humbasin shijen e tyre nëse i mbani në frigorifer. Në vend të kësaj, vendosni barishtet larg rrezeve të diellit në një gotë të vogël me ujë në temperaturë dhome.

Qepët

Nëse nuk janë prerë ose qëruar, qepët duhet të ruhen në një vend të freskët, të thatë, të errët dhe të ajrosur mirë. Mungesa e ventilimit do të zvogëlojë jetëgjatësinë e tij.