MENU
klinika

Sondazhi

Një në tre italianë të gatshëm të emigrojnë për një punë më të mirë

09.07.2024 - 15:57

Sipas një sondazhi të kryer nga “Ipsos”, të rinjtë italianë besojnë se brezi më i lumtur në vend është ai i prindërve të tyre. Kjo është arsyeja pse ata duan të ikin – 85% e të rinjve janë gati të largohen nga shtëpia për një punë më të mirë, sipas “Corriere Della Sera”.

Ishte më mirë kur ishte më keq – të rinjtë italianë midis 18 dhe 30 vjeç besojnë se brezi më i lumtur në vend është ai i prindërve të tyre (ose i gjyshërve).

Sipas opinionit të tyre, ata kishin mundësi më të mëdha punësimi, perspektiva për të ardhmen dhe madje edhe një cilësi më të mirë të marrëdhënieve sociale, pavarësisht mungesës së mediave sociale dhe internetit.

Ose, ndoshta, falë mungesës së platformave të internetit të cilat – sipas mendimit të të rinjve nën 30 vjeç – garantojnë gjithashtu një akses më të mirë në informacion dhe argëtim.

Megjithëse 74% e të rinjve e konsiderojnë veten të lumtur me jetën e tyre, vetëm dy nga pesë kanë një vizion pozitiv për të ardhmen – dhe 71% e gjykojnë jetën e tyre si mjaft ose shumë të largët nga ideali i tyre.

Nga ky zhgënjim vjen një tërheqje drejt jetës private, e dëshmuar nga hierarkia e faktorëve që kanë ndikimin më të madh në përmbushjen personale: shëndeti (34%), familja (32%) dhe jeta emocionale (27%), e ndjekur nga paraja (22%) dhe puna (21%).

Në vitin 2040 do të ketë 3,1 milionë punonjës më pak – mirëqenia dhe pensionet, kush do t’i mbështesë personat mbi 80 vjeç ?

Kjo është arsyeja pse një në tre persona, ose 35%, deklaruan se do të largoheshin nga Italia për të pasur mundësi më të mira punësimi dhe paga më të larta.

Për një punë më të dobishme, deri në 85% e të rinjve mendojnë të largohen nga shtëpia. Vetëm 15% nuk ​​kanë ndërmend të lëvizin.

Megjithatë, është e pashmangshme që kjo të dëshmojë për dështimin total të politikave të meritës, shpërblimeve të mirëqenies dhe stimujve “të njëhershëm” të kryera deri tani nga qeveritë e fundit.

Jo vetëm që ka gjithnjë e më shumë të moshuar në Itali, por ata po zënë gjithnjë e më shumë pozicione profesionale me një ritëm që shkon përtej rritjes së tyre – tashmë të shpejtë – mes banorëve të vendit.

Në thelb, Italia po plaket, por bota e punës po plaket më shumë se ajo.

Pavarësisht rritjes së vendeve të punës, të rinjtë po emigrojnë nga Italia në përmasa edhe më të mëdha se në vitet e errëta të krizës financiare.

Në Itali njerëzit fitojnë më pak se në vitin 1990 – dhe është i vetmi vend i BE-së ku pagat reale kanë shënuar një rënie.

Këtë e vërteton edhe raporti i fundit i Istat. Instituti i statistikave ka raportuar se Italia po plaket me shpejtësi, por se bota e punës po plaket edhe më shpejt se vetë Italia.

Mosha mesatare e të punësuarve në një nga vendet me rënien më të madhe demografike në botë po rritet më shumë se mosha mesatare në tërësi.

Megjithatë, pakënaqësia me mundësitë që ofron vendi nuk përkthehet në dëshirën për të rritur angazhimin social dhe politik.