Ka shenja që inflacioni i ushqimit që ka kapluar botën gjatë vitit të kaluar, duke rritur çmimet e gjithçkaje, nga djathi i copëtuar te gjalpi i kikirikut, do të përkeqësohet.
Pandemia Covid-19 mbylli zinxhirët e furnizimit me ushqim, duke paralizuar transportin detar, duke sëmurur punëtorë që mbajnë botën me ushqime dhe në fund të fundit duke rritur kostot e ushqimeve të konsumatorëve në të gjithë globin vitin e kaluar. Tani fermerët, veçanërisht ata që rritin bagëti, derra dhe shpendë, po shtrëngohen nga çmimet më të larta të misrit dhe sojës në shtatë vjet. Është hequr kostoja e ushqimit të tufave të tyre me 30% ose më shumë. Për të qëndruar fitimprurës janë duke rritur çmimet, të cilat do të valëzohen përmes zinxhirëve të furnizimit dhe do të shfaqen në muajt e ardhshëm si etiketa me çmime më të larta për viçin, mishin e derrit dhe pulën në të gjithë botën.
Hera e fundit që drithërat ishin kaq të shtrenjta ishte pas thatësirës amerikane të vitit 2012, dhe çmimet e mishit panë një rritje dramatike. Tani, mishi është përsëri i gatshëm të bëhet një nxitës i inflacionit global të ushqimit, dhe pjesë e debatit intensifikues mbi rrugën e inflacionit të përgjithshëm dhe pikërisht atë që bankat qendrore dhe politikëbërësit duhet të bëjnë për të ndihmuar ekonomitë që ende punojnë për t’u rikuperuar nga pandemia.
Vaksinimet që premtojnë një kthim në jetën normale dhe programet stimuluese fiskale që arrijnë në triliona dollarë pritet tashmë të çlirojnë kërkesën e mbyllur dhe të arrijnë një rritje të çmimeve të konsumit. Tregjet e bonove të SHBA dhe Evropës po dërgojnë sinjale se inflacioni është rikthyer. Pritjet inflacioniste një vjeçare të amerikanëve javën e kaluar u rritën në më të lartat që nga viti 2014.
Sa i përket asaj që po i çon çmimet e ushqimeve, kjo është për shkak të motit të keq që po zvogëlojnë korrjet botërore. Kërkesa po rritet gjithashtu. Kina, blerësi më i madh i mallrave, po mbledh sasi rekord të furnizimeve të disponueshme për të ushqyer tufat e saj të derrave në zgjerim.
Prodhuesit e mishit në të gjithë vendet kryesore eksportuese po ndiejnë ndikimin e kostove më të larta të grurit. Në Brazil, transportuesi më i madh i pulave, kostoja e rritjes së pulave u rrit 39% vitin e kaluar për shkak të ushqimit, sipas Embrapa, një agjensi shtetërore e kërkimit bujqësor. Kostot u rritën përsëri muajin e kaluar me rreth 6%, tha Itau BBA bankë.
Në Evropë përfitimi i operacioneve të bagëtive ka rënë për shkak të kombinimit të shpenzimeve të larta të ushqimit dhe kërkesës së mbytur nga bllokimet e Covid-19. Disa fermerë më të vegjël mund të detyrohen të dalin nga tregu, sipas analistit të lartë të Rabobank, Chenjun Pan.
Organizata e Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë tha se çmimet globale të mishit në Janar u ngjitën në muajin e katërt me radhë. Që nga 1 Dhjetori, të ardhurat e misrit në Çikago janë rritur 28% dhe farat e sojës 18%.
Shpërthimet e sëmundjeve të kafshëve gjithashtu mund të shtyjnë çmimet e mishit më lart, me pjesë të Evropës dhe Azisë që panë shpërthime të gripit të shpendëve. Një virus vdekjeprurës i derrit të quajtur ethet afrikane të derrit është ende duke u përhapur në disa vende pas shkatërrimit të tufave kineze, dhe kohët e fundit bëri që një kompani e derrave filipine të dilte nga industria.
Tufat që tkurren
Çmimet e mishit në dyqanet ushqimore me pakicë rriten më shumë pasi fermerët tkurren tufat e tyre për shkak të rënies së fitimeve. Ky është një proces që kërkon kohë, që do të thotë se ka një vonesë midis inflacionit me kosto ushqimore dhe rritjes së çmimeve të konsumit, tha Will Sawyer, ekonomist i proteinave shtazore në huadhënësin e fermave CoBank ACB.
Në SHBA, operacionet e bagëtive dhe pulave tashmë kanë filluar tkurrjen për shkak të fitimeve të pakta mes pandemisë. Tufa e derrave amerikan në Dhjetor ra 0,9% nga viti i kaluar dhe tufa e bagëtive në Janar me 0,2%, sipas të dhënave të qeverisë.
Fitimet e bagëtive tashmë janë në rënie. CRI Feeders në Oklahoma, një vend ushqimi me 42,000 kafshë që grumbullojnë misër, po prishet, tha bashkëpronari Scott Anderson. Zgjerimi i thatësirës po vyshk kullotat dhe çmimet e ushqimeve janë rritur 30%.
Tregu dhe sfidat e motit ka të ngjarë të nxisin blegtorët do të ulin aktivitetin e biznesit, sipas Clayton Huseman, drejtori ekzekutiv i Shoqatës së Blegtorisë të Kansas. “Gjatë dy viteve të ardhshme, ne presim që furnizimi të shtrëngohet”, tha Huseman.
/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Bloomberg