Presioni i gjakut është një matje e forcës së gjakut që shtyn kundër mureve të arterieve kur ai udhëton nga zemra në pjesën tjetër të trupit. Presioni i gjakut nën 120/80 është normal. Presioni i gjakut përgjithësisht konsiderohet i ulët kur është më pak se 90/60.
Presioni i lartë i gjakut, i quajtur hipertension, rrit rrezikun e sulmit në zemër dhe goditje në tru. Presioni i ulët i gjakut, i quajtur hipotension, rrit rrezikun e:
marramendjes
dobësisë
të fikët
dëmtimi i zemrës dhe trurit
Nëse kontrolloni presionin e gjakut në shtëpi, një sërë faktorësh mund të ndikojnë në vlerat e presionit.
A mund të shkaktojë që ngrënia që të ulet apo të rritet presioni i gjakut?
Nëse mjeku ka sugjeruar matjen e presionit të gjakut në shtëpi, ka të ngjarë që ai t’ju ketë rekomanduar të bëni matjen në mëngjes përpara se të hani. Kjo për shkak se leximi shpesh do të jetë më i ulët se zakonisht pas një vakti.
Kur hani, trupi drejton gjak shtesë në stomak dhe zorrë të hollë. Në të njëjtën kohë, enët e gjakut që janë larg nga sistemi tretës ngushtohen dhe zemra rreh më fort dhe më shpejt.
Ky veprim ruan rrjedhjen e gjakut dhe presionin e gjakut në tru, gjymtyrë dhe kudo në trup.
Nëse enët e gjakut dhe zemra nuk i përgjigjen saktë gjakut shtesë të drejtuar në sistemin e tretjes, presioni i gjakut kudo, përveç sistemit tretës, do të ulet. Ky quhet hipotension postprandial.
Hipotensioni pas ngrënies mund të rezultojë në:
- marramendje
- sinkopë (të fikët)
- duke rënë
- angina (dhimbje gjoksi)
- prishje e shikimit
- të përziera
A mundet që mosngrënia të bëjë që presioni i gjakut të ulet apo të rritet?
Agjërimi mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut. Mund të rezultojë gjithashtu në një çekuilibër elektrolitik. Kjo mund ta bëjë zemrën të prirur ndaj aritmive, ose probleme me ritmin e rrahjeve të zemrës.
Diskutoni për agjërimin me mjekun tuaj përpara se ta provoni.
A ka rëndësi ajo që hani?
Ju mund të ndikoni në presionin e gjakut me dietë.
Nëse keni presion të lartë të gjakut, mund ta ulni atë duke ndryshuar atë që hani. Dieta “Përqasjet dietike për të ndaluar hipertensionin” (DASH) mund të ulë presionin e gjakut deri në 11 mm Hg.
Dieta DASH është e ulët në yndyrna të ngopura dhe kolesterol dhe e pasur me:
- perime
- fruta
- produktet e qumështit me pak yndyrë
- drithërat e plota
Është e rëndësishme të theksohet se dieta DASH përfshin gjithashtu kufizimin e kripës dhe sheqernave të shtuara.
Reduktimi i natriumit mund të ulë gjithashtu presionin e gjakut
Reduktimi i natriumit në dietë, qoftë edhe me një sasi të vogël, mund të zvogëlojë presionin e gjakut.
Një studim i vitit 2015 zbuloi se dieta mesdhetare mund të ulë presionin e gjakut gjithashtu. Është e ngjashme me dietën DASH, por më e lartë në yndyrë.
Yndyrnat në dietën mesdhetare janë kryesisht yndyra të pangopura nga arrat, farat dhe vaji i ullirit. Studimi sugjeroi gjithashtu se marrja e mjaftueshme e këtyre elementëve mund të ulë presionin e gjakut:
- kaliumi
- magnezi
- proteina
- fibra
Kontrolloni presionin e gjakut si pjesë e vizitave të rregullta te mjeku. Kur jeni nga mosha 18 deri në 39 vjeç, pyesni mjekun për një matje të presionit të gjakut çdo 3 deri në 5 vjet, nëse nuk jeni në rrezik për presionin e lartë të gjakut dhe keni një lexim paraprak “normal” të presionit të gjakut.
Nëse keni një rrezik të lartë për presion të lartë të gjakut, jeni mbipeshë ose jeni mbi 40 vjeç, kërkoni një vlerësim çdo vit.
Këshillohuni me mjekun nëse:
keni një lexim të presionit të lartë të gjakut (mbi 120/80) dhe nuk keni marrë një diagnozë të hipertensionit
kanë presion të mirë-menaxhuar të gjakut, por ai kalon mbi kufirin “normal” më shumë se një herë
jeni të shqetësuar se mjekimi për presionin e gjakut po shkakton efekte anësore
Është e rëndësishme që mjeku të monitorojë presionin e gjakut nëse presioni i gjakut është rregullisht shumë i lartë ose shumë i ulët. Presioni i lartë i gjakut rregullisht rrit rrezikun e sulmit në zemër dhe goditjes në tru dhe presioni i ulët i gjakut rregullisht rrit rrezikun e dëmtimit të zemrës dhe trurit.