Tosti është një nga ushqimet më të preferuara, të shpejta dhe praktike që konsumojmë çdo ditë. Edhe pse kaloritë e tij mund të ndryshojnë në varësi të përbërësve që përdorim, problemi më i madh nuk janë gjithmonë kaloritë, por mënyra se si e pjekim. Shumë prej nesh pa e kuptuar e mbushin me përbërës dhe e lëmë në zjarr për një kohë të gjatë duke bërë që të digjet.
Megjithatë, kjo e djegur nuk është aq ‘e pafajshme’ sa duket. Sipas profesorit Oliver Jones nga Universiteti RMIT në Melburn, buka (si perimet) që digjet përmban një kimikat të quajtur akrilamid. Kjo substancë nuk gjendet natyrshëm në ushqim, por formohet kur ushqimet me niseshte si buka ekspozohen ndaj temperaturave mbi 120°C. Formimi i tij është për shkak të një reaksioni kimik midis sheqerit që përmbahet në bukë dhe një aminoacidi të quajtur asparagine. Është e rëndësishme të theksohet se metodat e gatimit si zierja ose zierja me avull nuk krijojnë akrilamid.
“Akrilamidi është klasifikuar si një kancerogjen i mundshëm për njerëzit nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC)”, shpjegon profesori. “Kjo do të thotë se ka indikacione se kjo substancë mund të shkaktojë kancer, megjithëse nuk ka prova përfundimtare”. Kur akrilamide hyn në trup, mund të dëmtojë ADN-në, e cila mendohet se kontribuon në zhvillimin e kancerit.
Por problemi nuk kufizohet vetëm tek kanceri. Sipas profesor Jones, djegia e ushqimit gjithashtu mund të shkatërrojë vitaminat dhe lëndët ushqyese të tjera të dobishme. Siç thuhet, “ushqimi i djegur nuk është i mirë për ju” pasi mund të çojë në çrregullime të ndryshme shëndetësore, nga problemet në tru dhe sistemin riprodhues e deri te ulja e peshës së lindjes tek të porsalindurit.
gatimit të ushqimit në temperatura shumë të larta. “Qëllimi është që ushqimi të marrë ngjyrë të verdhë të artë ose të qëndrojë më i lehtë, duke shmangur një ngjyrë të errët apo të djegur”, thotë ai. Për ushqimet e përpunuara duhet të ndjekim gjithmonë udhëzimet e gatimit.