MENU
klinika
Poeti romantik

Nazim Hikmet / legjenda e letërsisë turke

Lëvizja kombëtare për lexim

200 libra të rinj pasurojnë bibliotekën e shkollës në Zejmen

“Ku ka dije, ku ka bibliotekë, ku lexohet, ka dhe ide novative, ka gjithnjë një...

Letërsia botërore

Eugenio Montale dhe Irma Brandeis: Mbi vullkan një lule

Në universin e shqetësimeve dhe zbrazëtisë, e vetmja pikëmbështetje shpëtimi rezulton të jetë epifania e...

“Unë nuk jam e arsyeshme”

Toni Morrison / Legjenda e gjallë e letërsisë

“Gojë gjaku” Fituesja e çmimit Nobel, Toni Morrison na zbulon se si do donte ta...

Kanti e ka fjalën

Pyetja që nxiti debatin politik e përgjigjia aktuale e Kantit

E përmuajshmja berlineze “Berlinische Monatsschrift” u shtroi këtë pyetje intelektualëve gjermanë: “Çfarë është iluminizmi?” (Was...

Personalitete boterore

Ndikimi i Niçes te Kamyja dhe nihilizmi

Niçja, filozofi kryesor i nihilizmit në rrugën e vet filozofike nga Platoni deri te Shopenhauer...

Fjodor Dostojevski

Shkrimtari rus që eksploroi psikologjinë njerëzore!

Fjodor Mihajlloviç Dostojevski, ishte shkrimtar, eseist dhe filozof rus i cili lindi më 11 nëntor,...

Ekspozitë në Cesena

Sekrete/ “Fletoret e burgut” të filozofit marksist!

Kujtdo që i është dhënë mundësia të udhëtojë në Itali, është e pamundur të mos...

Histori njerëzore

Frederik Shiroka/ Nxënësit që i zë gjaku bëhen kirurgë më të mirë!

Edhe në Republikën e Shqipërisë, pas fillimit të proceseve demokratizuese postotalitare, që në fillim të...

Aventurieri i pandreqshëm

Zhyl Vern, filozofi i udhëtimit

 “Mbi gjithë nevojat, varfëria është ajo që na mëson më tepër”. Zhyl Verni ka qenë...

Nëpër shkresat letrare shqipe

Kardinali i parë romancier, si u bë pjesë e qeverisë shqiptare

Nuk janë shumë shkrimtarët tonë, emri i të cilëve të njihet aq mirë në shtresat...

Histori njerëzore!

Pse turqit i dërgojnë nuset në varreza ditën e dasmës?

Pasi vizituam xhaminë e Ejup Sulltanit morëm teleferikun për t’u ngjitur në majën e kodrës...