MENU
klinika
Personalitet letrar

Kadare nderohet si anëtar i akademisë edhe në Mal të Zi

Fundvit Letrar

Dy ngjarje letrare në Kosovë kulmojnë për artdashësit

Kosova këtë fund viti shënjoi shumë ngjarje të rëndësishme, po u dalluan dy ngjarje që...

Simbole kulturore

Ç’mendojnë turqit për ne, nga mënyra se si e hamë qengjin?

Ky rrëfim, bëhet nga pedagogu dhe shkrimtari i disa librave, Zyhdi Dervishi. Teksti i mëposhtëm...

Nga Faik Konica

Vallë anarqia, ku do ta shpjerë vendin?

Shqiptarët kishin zakon të thoshin se shpëtimin dhe përparimin e Shtetit e ndalojnë tre veta:...

A e dini pse?

Për shqiptarët, arma konsiderohet dhurata më e çmuar!

Simbolikisht dhurimi i një arme përcillte disa mesazhe në radhët e popullsisë shqiptare të zonave...

Kërkoi të dorëzohej vetëm tek sulltani

Prijësi ushtarak që kontribuoi për shqipërinë, Plavën dhe Gucinë

Haxhi Zekë Byberi i njohur në histori si Haxhi Zeka, ka qenë ndër organizatorët e...

Ç’simbolizonte ajo dërrasë?

Pse muslimanët tmerroheshin kur shihnin një tabut para shtëpisë?

Në shoqërinë tradicionale shqiptare, veçanërisht ndër banorët muslimanë të fshatrave të Shqipërisë së Mesme, ndodhte,...

Krijimtaria artistike

Ndahen çmimet letrare për 2017, kush fitoi?

Në ambientet e këndshme të “Arturbinës” dhe në peshën e një publiku të ngrohtë dje...

Babai i Turqisë me origjinë Shqiptare

Ulur në llogore, predhat e armikut e godisnin, por nuk e arrinin

Nga viti 1280 deri në vitin 1908, Perandoria Osmane ka qenë një shtet i përqendruar,...

“Prilli i thyer” – I. Kadare

Në veri, i vrari shqetësohej dhe jepte shenja kur nuk i merrej gjaku

Në shoqërinë tradicionale shqiptare, veçanërisht në “segmente” veriore e verilindore të saj, ndryshimi i ngjyrës...

Mal Berisha e sjell në shqip

“Naltësimi i Iskanderit” nga ish-kryeministri britanik

Në Muzeun Historik Kombëtar u promovua libri “Naltësimi i Iskanderit” shkruar prej ish-kryeministrit të njohur...

Çfarë simbolizonte kjo?

Pse gratë rumune i lyenin fytyrën me mjaltë fëmijëve të mëhallës?

Sikurse ndër popujt e tjerë, edhe ndër rumunët kanë qenë mjaft të përhapura besëtytni të...