MENU
Nostalgji fëminore

Përvjetori i krijuesit të ‘Tom Sojerit dhe …’

Shkrimtari Brilant

Oskar Uajlld – Nuk ka art ku nuk ka stil

Oskar Uajlld (Oscar Wilde) lindi më 16 tetor 1854 në Dublin dhe vdiq më 30...

Sefulla Malëshova

Poezi madhështore kushtuar Faik Konicës

Ç’është ky yll që kaq ndriçon, Larg nga nëna Shqipëri? Ç’është kjo forcë që na...

Nga Fan S. Noli

Kur Skënderbeu ngriti flamurin në Krujë

Në verë të vitit 1443 një ushtri hungareze, nën Jano Huniadin, Vojvodën e Transilvanisë, hyri...

Çfarë cilësish?

Tri cilësi duhet të kishin burrat asokohe! Po gratë?

Në shoqërinë tradicionale shqiptare burrat më të virtytshëm, prijësit popullorë portretizoheshin me tre karaktreristika kryesore:...

Ç’ka shkruar Faik Konica

Si reagojnë njerëzit kur u përdhoset flamuri kombëtar?

Simbolet kulturore realizojnë funksione të shumëllojshme në jetën e shoqërisë dhe të çdo individi. Përvoja...

Divorci duhet të jetë…

Shtatë gjërat që duhet të mësoni nga ‘Anna Karenina’

‘Ana Karenina’ është një roman i shkruar nga shkrimtari i madh Leo Tolstoy. Romani është...

Stefan Cvajg

Misteri i fantazisë artistike

Stefan Cvajg, një nga shkrimtarët dhe studiuesit më të mirë të shekullit XX, lindi më...

Si lindin me “këmishë”

Legjenda e “trimave me fletë”!

Studimet ndërdisiplinore kanë provuar se fjala e folur kishte më shumë pushtet në funksionimin e...

Letra dhe dorëshkrime

Çfarë shkroi Aleksandër Dyma për Ali Pashën

Sipas studjuesit Luan Rama, një dorëshkrim i vjetër i shkrimtarit francez Alexandre Dumas (Aleksandër Dyma)...

Shek XIII-XIX

Si dënoheshin ata që nuk zbatonin normat e parimet fetare

E njejta dukuri ose proces natyror dhe sidomos i njejti model sjelljeje, mund të përcjellë...

Letërsia franceze

Dashuria e La Fontenin nëpërmjet fabulës së tij

Jean de la Fontaine(Zhan dë la Fonten) lindi më 8 korrik të vitit 1621. Është...