MENU
Nobelisti Kazuo Ishiguro

Artisti i botëve alternative

105 vjetori

Kur Petro Marko ofendoi rektorin e Universitetit të Athinës

Petro Marko, arsimtar, publicist, gazetar, shkrimtar shqiptar, lindi në fshatin Dhërmi, në 25 nëntor 1913,...

Letërsia portugeze

Antikonformizmi përjetë tek Jose Saramago

Jose Saramago lindi më 16 nëntor 1922, në Azinhaga të Portugalisë dhe vdiq më 18...

André Gide

Në kërkim të lumturisë së pamundur

Andre Zhid (André Gide), Romancier nobelist Andre Zhid lindi më1869 në Paris, në një familje...

Letërsia botërore

Xhek London “meteor i mrekullueshëm” i letërsisë

Nëse një vepër letrare meriton të rilexohet aq shpesh pa u rrëzuar ndonjëherë nga piedestali...

‘’Rrugët e Shkodrës’’

Dhe telashet s’kanë pasur të sosur për Shkodrën

Dihet që problematikat e Shkodrës kanë qenë të pasura për përmbytjet dhe për sistemimin e...

Mësoni arsyet

Pse i “tallin” emigrantët shqiptarë kur vijnë në Shqipëri?

Gabimet në komunikimin joverbal janë përgjithësisht më të pranishme ndër shqiptarët, së paku për tre...

Nga Luan Rama

Androniku i Korfuzit dhe dëshmitë për shqiptarët

Kronisti i shekullit XVI Androniku i Korfuzit apo Andronic Nucios, siç kishte emrin e familjes...

Nga Adam Kirsch

Herman Hesse – shpirti i bukur i letërsisë

Tregimet e Hesse apelojnë të rinjtë, sepse u besojnë emocioneve të fuqishme të adoleshencës, të...

Iluministi Francez

Volteri – filozofi i mbretërve, mbreti i filozofëve

‘’Dë Volter’’ (Voltaire), François Marie Arouet, ose siç e njohim ne Volter, lindi më 21...

Leon Tolstoi

Gjeniu i letrave, babai i shkrimtarëve ka përvjetorin

Nga Eugent Kllapi/ Sot është dita e vdekjes së babait të shkrimtarëve, Leon Tolstoit(Lev Tolstoj)....

Çfarë fshihnin ata?!

Pse burrat malësorë, e mbanin natën cigaren ndezur?

Në shoqërinë shqiptare të së kaluarës dhe të ditëve tona drita e cigares së ndezur...