MENU
Albanologu, përkthyes e kritik... iku!

Lanksh, dashnori i gegnishtes së Camajt

Zanafilla

“Zyra Presidenciale e Botës”

   Presidenca apo e thënë ndryshe; “sistemi presidencial qeverisës” e ka dukshëm origjinën amerikane. Politologët...

Trashëgimia-art

Francezi që u magjeps me veshjet shqiptare

 Piktori mbeti i magjepsur nga ecja e tyre krenare, shkëlqimi i armëve dhe veshjet e...

Video: Kush e inçizoi Mustafën?

“Pela dhe ujku” – përralla e parë zanore e shqipes së folur

   Dijetarët që u morën me studimin e historisë dhe gjuhës shqipe në botën gjermanofone,...

Si e parandjeu Ali Pasha fundin

U përcoll po aq madhërishëm saç jetoi

    5 shkurt 1822. Aliu kishte dalë në sofat, se në tri dhomat brenda,...

Almanak

Histori/ Çfarë ka ndodhur më 21 maj?

879 – Papa John VIII i jep bekimin Dukës kroat Branimir – kjo ditë konsiderohet...

Kadare bëhet sërish fëmijë

“Kur isha sa ju, më arrestuan në klasë”

   Dita kombëtare e jetimëve, solli Kadarenë së bashku me bashkëshorten, Helenën, të pranishëm në...

"Madonna e zezë" e mrekullive

Si, Papë Klementi XI e kurorëzoi ikonën e hershme?

   Në pjesën perëndimore të qytetit Çenstohova (Czestochowa) që ndodhet në jug të Polonisë, gjendet...

Balzaku i kujtesës fotografike

Shkrimtar i artit absolut

   Sot është përvjetori i lindjes së shkrimtarit, poetit dhe dramaturgut të madh francez Honore...

"Gjuha e zogjve"

Athinë ishte kur flitej arbërishte

   “Jam arvanit dhe flas arvanitika”, – kjo ishte fjalia e përsëritur me krenari, nga...

Bashtova e gjelbër

Kalaja kundra rrymës

    E shtrirë në afërsi të lumit të Shkumbinit, vetëm katër kilometra larg detit...

Koliqi-proza-moderne-shqipe

Shkrimtari i madh i vendit e kohës së gabuar

   Ernest Koliqi lindi në Shkodër, më 20 maj të vitit 1903, në një familje...