MENU
klinika

Kina eklipson SHBA-në

10 ekonomitë më të mëdha në botë për vitin 2018

30.07.2018 - 09:00

Shtetet e Bashkuara kanë ekonominë më të madhe në botë me 20.4 bilion dollarë, sipas të dhënave të Fondit Monetar Ndërkombëtar (FMN), që tregon se ekonomia amerikane u rrit me rreth 19.4 bilion dollarë nga viti i kaluar.

Kina ndjek SHBA-në me 14 bilion dollarë, që është një rritje prej më shumë se 2 bilion dollarë në krahasim me vitin 2017. Japonia është në vendin e tretë me një ekonomi prej 5.1 bilion dollarësh, nga 4.87 bilion dollarë një vit më parë.

Vendet evropiane renditen në 5 të parat

Tre vendet evropiane kapin vendet vijuese në listë: Gjermania është e katërta, me një ekonomi prej 4.2 bilion dollarësh, Mbretëria e Bashkuar është e pesta me 2.94 bilion dollarë dhe Franca është e gjashta me 2.93 bilion dollarë.

Pas Britanisë së Madhe dhe Francës, në vendin e shtatë, ekonomia e Indisë me 2.85 bilion dollarë dhe Italia është në vendin e tetë me një ekonomi prej 2.18 bilion dollarë. I nënti në listë është Brazili, me një ekonomi prej më shumë se 2.14 bilion dollarë, ndërsa Kanadaja është e dhjeta me një ekonomi prej 1.8 bilion dollarësh.

Ekonomia e Shteteve të Bashkuara është më e madhe se ekonomitë e kombinuara të numrave katër deri në 10 në listën e mësipërme. Në përgjithësi, ekonomia globale është me vlerë rreth 79.98 bilion dollarë, që do të thotë se SHBA-ja llogaritet më shumë se një e katërta e totalit të botës.

Kina dhe India parashikuan të rriteshin

Megjithatë, dominimi i saj duket të jetë në rënie. Sipas të dhënave të Bankës Botërore (ilustruar më poshtë), ekonomia globale do të zgjerohet me 6.5 bilion dollarë midis viteve 2017 dhe 2019. GDP-ja e Amerikës pritet të përbëjë 17.9% të kësaj rritjeje. Kina, megjithatë, parashikohet të llogarisë pothuajse dyfishin e saj, 35.2%.

Ekonomia digjitale e Kinës po përjeton gjithashtu një periudhë bumi. Ajo është rritur nga më pak se 1% e tregut global të tregtisë elektronike rreth 10 vjet më parë në 42% sot. Pjesa e tregut të Shteteve të Bashkuara është 24%, nga 35% në vitin 2005.

Ekonomia e Kinës do të eklipsojë ekonominë amerikane deri në vitin 2050, sipas një raporti nga firma e shërbimeve profesionale PwC, e cila gjithashtu parashikon që India do të arrijë SHBA-në.

Kina, thotë raporti, do të ketë një ekonomi prej gati 58.5 bilion dollarësh, ndërsa India do të jetë rreth 44.1 bilion dollarë dhe amerikanët do të arrijnë 34.1 bilion dollarë.

Japonia (6.7 bln), Gjermania (6.1 bln), Mbretëria e Bashkuar (5.3 bln) dhe Franca (4.7 bln) pritet të bien në vendin e tetë, të nëntë, të dhjetë dhe të 12-të në listë respektivisht.

Këto vende do të zëvendësohen nga Indonezia (10.5 bln), Brazili (7.5 bln), Rusia (7.1 bln) dhe Meksika (6.8 bln), të cilat ngjiten respektivisht në vendin e katërt, të pestë, të gjashtë dhe të shtatë.

Burimi: World Economic Forum