MENU
klinika

Çfarë ndodhi këtë javë në ekonominë botërore dhe çfarë nënkupton secila ngjarje

28.07.2018 - 19:00

Rreziku i një lufte tregtare globale mund të ketë rënë këtë javë pasi Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian u tërhoqën nga pozicionet e tyre.

Tensionet ndërmjet SHBA-së dhe Kinës po vazhdojnë të nxiten, duke detyruar politikëbërësit në Pekin të vendosin mënyra të reja për të mbështetur kërkesën e brendshme.

Përfundimi javor i asaj që ndodhi në ekonominë botërore:

Trump e dashuron BE-në
Mbizotëroi biseda për armëpushim mes Trump dhe Presidenti i Komisionit Evropian Jean-Claude Juncker pasi ranë dakord të negociojnë barriera më të ulëta ndaj tregtisë transatlantike dhe të lënë në pritje tarifat për automjetet. Ky ishte një lehtësim për investitorët të cilët ishin të shqetësuar se si një luftë mbi makinat do të trondiste ekonominë globale. Ndërkohë, kanë rifilluar bisedimet e Nafta-s midis zyrtarëve meksikanë dhe kanadezë, të ciiët duken optimistë.

Importet e SHBA-së për pasagjerët
Vlera e tregtisë 2017: 177.2 miliard dollarë

Momenti i SHBA-së
Ekonomia e SHBA-së u përshpejtua në një ritëm rritjeje prej 4.1 për qind në tremujorin e dytë, më i shpejti që nga viti 2014. Kjo rritje e lehtë u nxit nga shpenzimet e konsumit, por ekonomistët paralajmëruan se norma do të zbehet. Për Trump ishte një bum i madh, madje e quajti atë “të mrekullueshme” dhe ndryshe nga shumica e ekonomistëve sugjeroi se ajo ishte rritje e qëndrueshme.

Stimuli i Kinës
Ende në shenjestrën e Trump është Kina dhe beteja nuk po tregon asnjë armëpushim. Ekonomia e dytë më e madhe në botë mund të diktojë mosmarrëveshje të mëtejshme, duke ndërmarrë hapa të rinj për të nxitur rritjen lokale. Masat përfshinin ulje taksash që synonte nxitjen e shpenzimeve të kërkimit dhe lidhjeve të veçanta për investimet në infrastrukturë. Ajo gjithashtu rriti kreditimin e bankave. Më tej do të shihet si do ta përballojë borxhin e saj, edhe pse Pekini tha se nuk kishte asnjë dëshirë të zhvlerësonte juanin.

Bankat Qendrore

Ndoshta lajmi më i madh i javës në bankën qendrore ishte vendimi i Turqisë për të mos rritur normën e interesit, duke vënë në dukje kërkesat e Presidentit Erdogan. Banka Qendrore Evropiane, nga ana tjetër, siguroi pak në rrugën e informacionit të ri edhe pse Presidenti Mario Draghi do të shkojë me pushime, duke përshëndetur atmosferën pozitive në tregti dhe rritjen solide. Rusia, Hungaria, Nigeria, Gana i lanë normat e interesit të pandryshuara, ndërsa Gjeorgjia e uli standardin e saj. Më shumë banka qendrore do të takohen në ditët e ardhshme. Banka e Japonisë – e cila u ofrua për të blerë një sasi të pakufizuar obligacionesh dy herë këtë javë – po mendon se si të vazhdojë të stimulojë, por pa krijuar efekte anësore. Banka e Anglisë është e vendosur të rrisë normat, ndërsa Rezerva Federale nuk pritet të ndryshojë.

Burimi: Bloomberg

Kategoritë që përfitojnë dhe kur pritet të hyjë në fuqi vendimi

Punonjësit e Policisë së Shtetit do të kenë rritje page me 30%

Analiza nga "Deutsche Welle": Çështje kohe dhe parash

A mundet Evropa të sigurojë lëndët e para të veta kritike?

“Është 4 herë më i lartë se niveli minimal”

Shoqata e Prodhuese të Birrave kërkon shfuqizimin e ligjit për akcizën