MENU
klinika

Tejkalim kapacitetesh

Mbipopullimi turistik, problem madhor në gjithë botën

22.07.2018 - 09:00

Pushimet verore janë në lëvizje të plotë – dhe protestat kundër mbipopullimit turistik kanë filluar (përsëri) në një numër qytetesh të njohura evropiane. Mbiturizmi nuk është një problem i ri.

Barcelona, ​​në veçanti, është në qendër të këtyre shqetësimeve për rritjen e shpejtë të turizmit në qytete, veçanërisht gjatë periudhave të pikut të pushimeve. Në fakt, destinacioni Barcelona vlerëson se ka pasur 30 milion vizitorë për natë në vitin 2017, krahasuar me një popullsi rezidente prej 1,625,137 njerëz.

Por në të gjithë Evropën jugore protestat dhe lëvizjet sociale po rriten në numër. Kjo ka çuar në formimin e organizatave të tilla si Asambleja e Lagjeve për Turizmin e Qëndrueshëm (ABTS) dhe Rrjeti i Qyteteve të Evropës Jugore kundër turizmit (SET). Ata janë në ballë të luftës kundër mbiturizmin dhe ndikimin që ka mbi banorët lokalë.

Ndërsa shumë turistë duan të “jetojnë si vendas” dhe kanë një eksperiencë autentike dhe intensive gjatë vizitës së tyre, banorët e shumë destinacioneve të varura nga turizmi po shohin ndjenjën unike të vendit që karakterizon qytetet e tyre të zhduket nën një valë shitoresh me suvenire, turma, autobusë turesh dhe bare të tejmbushura. Ata po vuajnë gjithashtu, pasi lehtësitë dhe infrastruktura lokale janë vënë nën presion të madh.

Është një çështje me të vërtetë globale. Destinacionet e tjera ku përfshihen ture të shumta përfshijnë: Palma de Mallorca, Paris, Dubrovnik, Kiotos, Berlin, Bali dhe Rejkjavik. Kohët e fundit, autoritetet e Tailandës u detyruan të vepronin kur numri i turistëve që vizitonin Majën e Gjirit, plazhi i bërë i famshëm nga filmi i Danny Boyle The Beach, çoi në dëmtime të mëdha mjedisore.

Çfarë është mbiturizmi?

Ne përcaktojmë mbiturizmin “si rritje e tepruar e vizitorëve që çon në mbipopullim në zonat ku banorët vuajnë pasojat e piqeve të përkohshme dhe sezonale turistike, të cilat kanë detyruar ndryshime të përhershme në stilin e tyre të jetesës, qasjen në lehtësira dhe mirëqenien e përgjithshme”. Pretendimi është se mbiturizmi është duke dëmtuar peizazhin, duke dëmtuar plazhet, duke vënë infrastrukturën nën një tendosje të jashtëzakonshme dhe duke shtrenjtuar tregun e pronës. Është një çështje shumë komplekse që shpesh është thjeshtëzuar.

Mund të ketë ndikim në shumë mënyra. Industria ndërkombëtare e lundrimit, për shembull, dërgon mijëra pasagjerë çdo ditë në porte. Aktiviteti i lundrimit krijon ndotje fizike dhe vizuale.

Banorët e qytetit gjithashtu mbajnë koston e rritjes së turizmit. Ndërsa qytetet transformohen për t’u kujdesur për turistët, zinxhiri global i furnizimit të udhëtimeve vazhdon. Kjo përkon me rritjen e spekulimeve të pronave dhe rritjes së kostos së jetesës për komunitetet lokale. Për shembull, AirBnB është akuzuar për reduktimin e përballueshmërisë së strehimit dhe zhvendosjen e banorëve.

Amsterdam dëshiron të ndërmarrë veprime të drejtpërdrejta për ta parandaluar këtë, duke ndaluar qiratë afatshkurtëra dhe duke drejtuar udhëtarët lundrues larg qendrës së qytetit. AirBnB është gjithashtu duke bërë përpjekje për të adresuar problemet me të cilat akuzohen për krijimin.

konica ekonomiakonica ekonomia mobile

Gjërat janë përkeqësuar nga fakti se destinacionet kyçe janë kryesisht të papërgatitur për t’u marrë me mbiturizmin. Sipas sociologut italian Marco d’Eramo, në vitin 1950, vetëm 15 destinacione u vizituan nga 98% e turistëve ndërkombëtarë, ndërsa në vitin 2007 u zvogëlua në 57%. Kjo tregon për zgjerimin e shpejtë të turizmit global përtej destinacioneve të fiksuara.

Mbipopullimi dhe krijimi i bizneseve tipike të turizmit, të tilla si klubet, shitoret dhe dyqanet e suvenireve, mbizotërojnë bizneset vendase – dhe sjellja e turpshme dhe e pakontrollueshme e turistëve është e zakonshme. Kjo zvogëlon ambient unik të destinacioneve dhe çon në presione të turmës dhe manaxhimit të mbeturinave.

Është e qartë se turizmi sjell punë, investime dhe përfitime ekonomike në destinacione. Por turizmi ndodh kur zgjerimi i turizmit nuk arrin të pranojë se ka kufizime. Autoritetet lokale dhe autoritetet e planifikimit deri më tani kanë qenë të pafuqishëm për t’u marrë me ndikimin dërrmues të zinxhirit të furnizimit global të turizmit. Kjo ka çuar në një “fobi turistike” të përhapur – së pari e përshkruar nga Manuel Delgado më shumë se një dekadë më parë si një përzierje e mohimit, mosbesimit dhe përbuzjes për turistët.

Ballafaqimi me mbiturizmin

Trajtimi i mbiturizmit tani duhet të jetë një prioritet. Por pavarësisht nga rëniet e protestave, promovimi i turizmit vazhdon – dhe një turmë e paqëndrueshme turistësh vazhdojnë të zbresin në qytete, plazhe dhe mrekulli të tjera natyrore.

Manaxhimi i turistëve duket një detyrë e pamundur dhe e padëshirueshme. Por disa qytete kanë ndërmarrë masa drastike për të kufizuar efektet e mbiturizmit, përfshirë futjen e aranzhimeve të reja ose të rishikuara të taksave, gjobave të lidhura me ligjet e reja lokale dhe “demarketing”, ku destinacionet përqendrohen në tërheqjen e turistëve me pak shpenzime të larta dhe me ndikim të ulët, dhe jo grupe të mëdha.

Overtourism është një përgjegjësi e përbashkët. Administratorët e qytetit dhe menaxherët e destinacionit duhet të pranojnë se ka kufizime të përcaktuara për rritjen. Prioritizimi i mirëqenies së banorëve lokalë mbi nevojat e zinxhirit të furnizimit të turizmit global është jetik. Duhet të merret parasysh kryeministri për të siguruar që niveli i vizitës të përshtatet brenda kapacitetit të një destinacioni.

Turizmi duhet të jetë pjesë e një sistemi më të gjerë të manaxhimit të destinacionit, i cili gjithashtu duhet të marrë parasysh transportin dhe lëvizshmërinë, ruajtjen e hapësirave publike, ekonominë lokale dhe strehimin, ndër aspektet e tjera të jetës së përditshme. Kërkimi, planifikimi dhe një dialog i ngushtë dhe i vazhdueshëm ndërmjet administratorëve të qytetit, industrisë së turizmit, grupeve të shoqërisë civile dhe banorëve lokalë janë thelbësore.

Ndoshta mbiturizmi është një simptomë e epokës së tanishme të begatisë së paprecedent dhe mbilëvizjes, pasojë e kapitalizmit të vonshëm. Ne duhet të rimendojmë urgjentisht mënyrën se si qytetet po evoluojnë për të mbrojtur të drejtat e banorëve të tyre.

Burimi: World Economic Forum

Tatim-fitimi/ Të vegjlit e biznesit në “parajsë” fiskale!

Rreziqet dhe pritshmëritë nga prekja e TVSH-së dhe tatim-fitimit

Veprimet me kartë arritën nivelin më të lartë vjetor

Hapja e ekonomisë rrit pagesat

Pas shqetësimit të Qeverisë për mungesë të fuqisë punëtore

Egjiptianët mësyjnë Shqipërinë me kompani ndërtimi

Shfrytëzimi i kapaciteteve prodhuese

Pandemia ndrydh industrinë shqiptare