MENU
klinika

Agritekturë - termi gjithëpërfshirës

E ardhmja e bujqësisë?

28.08.2018 - 10:00

Owe Pettersson ka punuar për sigurime dhe financa për dekada përpara se të bëhej shef ekzekutiv në Plantagon, një fermë-shtëpi e hapur kohët e fundit në Suedi.

Bujqësia në ambiente të mbyllura është bërë shumë popullore vitet e fundit, pasi teknologjia është bërë edhe më e saktë, duke lejuar që sasi të mëdha zarzavatesh dhe prodhimesh të freskëta të prodhohen në mjedise urbane me hapësirë ​​minimale dhe sasi më të vogël të ujit sesa në një fermë tradicionale.

Për shembull, mund të nevojitet deri në 34 gallona për të prodhuar një kokë marule, por Plantagon thotë se ata mund të prodhojnë të korrat e tyre në rreth 0.25 litra për peshën ekuivalente në të korrat.

Plantagon po ndërton konceptin e ri të “agritekturë”, që do të thotë të kombinosh bujqësinë, teknologjinë dhe arkitekturën në mënyrë që procesi i rritjes së ushqimit të integrohet më shumë në jetën e njerëzve.

Është parë gjithashtu si një mënyrë për të kufizuar kohën e udhëtimit për ushqim dhe gjurmët e karbonit për ruajtjen dhe transportimin e materialeve organike.

Një çështje që modeli i tyre ka sulmuar është humbja e energjisë së nxehtë të prodhuar nga dritat LED të bimëve që janë të ekspozuara ndaj fotosintezës. Bimët përdorin vetëm rreth një përqind të dritës të prodhuar nga llamba, dhe pjesa tjetër e energjisë përgjithësisht shpëton si nxehtësi.

Plantagon është duke kapur 70 për qind të kësaj nxehtësie dhe duke e përdorur atë për të ngrohur ndërtesën mbi bodrumin e fermës me sipërfaqe 65,000 metra katrorë. Oksigjeni i prodhuar nga kulturat gjithashtu derdhet në sistemin e kondicionimit të ajrit të ndërtesës.

Pettersson shpjegoi se këto lloj sistemesh qarkullimi ndihmojnë që të ketë një sistem Plantagon në bodrum, një perspektivë kjo emocionuese për pronarët. “Kjo është mënyra themelore që ne marrim interes nga zhvilluesit e pasurive të paluajtshme për të marrë me qira bodrumet e tyre ose hapësira të tjera për ne”, tha ai.

Dhe kjo është shumë e rëndësishme, sepse gjëja më e penguese për bujqësinë e brendshme është shpenzimi i instalimit. “Shumica e projekteve janë të vështira për t’u bërë ekonomikisht të qëndrueshme, sepse ato tentojnë të përqendrohen vetëm në teknologji dhe në rritje.

Bujqësia e brendshme është një koncept emocionues, por një çështje e debatueshme. Disa kritikë sugjerojnë se fuqizimi i një sistemi hidroponik është shumë më i kotë se sa përdorimi i energjisë së diellit për të rritur bimët jashtë – edhe pse Plantagon punon me energji diellore.

Të dhëna të tjera sugjerojnë se do të ishte e vështirë për të ushqyer me të vërtetë një qytet nga një sistem i brendshëm, i cili ka kufizime në madhësinë dhe larminë e kulturave në hapësirë të kufizuar. Por është një eksperiment intrigues që ka pasur sukses në zona që kanë një kërkesë të lartë për freski dhe shumëllojshmëri, veçanërisht në restorante.

Burimi: World Economic Forum

Përgatiti: M.G

Pagesat e larta për punëtorët dhe...

Shtrenjtimi i çmimeve, ndërtuesit tregojnë shkaqet!

Përmirësohen treguesit e varfërisë, por...

INSTAT: Gjysmë milioni shqiptarë janë të varfër!

Denaj: Ejani investoni në agroturizëm e bujqësi!

Bizneset Saudite kërkojnë rritje tregtie me Shqipërinë!

BSH: Rënie në të gjithë sektorët, përveç ndërtimit

Qytetarë e biznese pesimistë, bie me 2.6% besimi në ekonomi!