MENU
klinika

Izraeli, gjiganti i teknologjisë

Koreja e Jugut dhe Suedia, vendet më inovative në botë

25.08.2018 - 16:01

Koreja e Jugut dhe Suedia janë vendet më inovative në botë, sipas një klasifikimi që mbulon që nga përqendrimi i kompanive të teknologjisë deri në numrin e të diplomuarve në shkenca dhe inxhinieri.

Indeksi i vendeve inovative thekson pozicionin e Koresë së Jugut si ekonomia, kompanitë e të cilës kanë depozituar më shumë patenta në vitin 2017.

Bloomberg, i cili përpilon indeksin bazuar në të dhëna nga burime që përfshijnë Bankën Botërore, FMN-në dhe OECD-në, krediton Samsungun si të renditurin më lart nga Koreja e Jugut.

Gjiganti elektronik është kompania më me vlerë e Koresë së Jugut dhe ka marrë më shumë patenta amerikane se çdo kompani tjetër, përveç IBM-së, që nga fillimi i mijëvjeçarit. Kjo risi zvogëlohet në zinxhirin e furnizimit dhe në të gjitha ekonominë e Koresë së Jugut.

Suedia në vendin e dytë po fiton shpejt reputacionin si kryeqyteti i start-up-eve të teknologjisë së Evropës.

Vendi skandinav është shtëpia e kompanive më të mëdha të teknologjisë në Evropë dhe kapitali i saj është i dyti vetëm për Silicon Valley kur është fjala për numrin e “unicorns” – kompanive të teknologjisë miliarda dollarëshe – që prodhon për frymë.

Izraeli, gjiganti i teknologjisë

Një komb që shfaqet dukshëm në renditjen e risive është Izraeli.

Duke marrë vendin e tretë në renditjen e inovacionit të Raportit Global të Konkurrencës, Izraeli është vendi i 10-të më i mirë në botë për inovacionin e përgjithshëm nga Bloomberg. Megjithatë, indeksi i saj e rendit Izraelin si numër 1 për dy kategori inovacioni: intensiteti i Kërkim-Zhvillimit dhe përqendrimi i kërkuesve.

Talenti i Izraelit për kërkime dhe zhvillim ilustrohet nga disa nga risitë kryesore të teknologjisë që do të dalin nga vendi. Këto përfshijnë USB-në(flash drive), procesorin e parë Intel PC dhe funksionin Google Suggest.

Pavarësisht se është më i vogël se shteti amerikan i Nju Xhersit me më pak njerëz, Izraeli gjendet mirë në skenën globale të teknologjisë.

Ai ka rreth 4000 start-up-e dhe ngre kapital për sipërmarrje për frymë dy herë e gjysmë më shumë se norma e SHBA-së dhe 30 herë më shumë se ajo e Evropës.

Sipas shifrave të OECD-së, Izraeli shpenzon më shumë para për kërkimin dhe zhvillimin si pjesë të ekonomisë së saj sesa çdo vend tjetër – 4.3% të PBB-së kundrejt 4.2% të Koresë, të gjendur në vend të dytë.

Zvicra ndodhet në vendin e tretë, duke shpenzuar 3.4% të PBB-së së saj në Kërkim e Zhvillim, ndërsa Suedia shpenzon 3.3%. SHBA-ja shpenzon vetëm 2.8%.

Përgatiti: M.G