MENU
klinika

Më shumë se 40 milion njerëz

Skllavëria moderne, çështje globale

30.08.2018 - 11:00

Koreja e Veriut dhe Eritrea kanë normat më të larta të skllavërisë moderne, sipas një sondazhi, i cili theksoi se si konflikti dhe represioni qeveritar janë shtytësit kryesorë të një krimi që llogaritet të prekë më shumë se 40 milion njerëz në mbarë botën.

 

Kombi i Afrikës Qendrore të Burundit gjithashtu ka një përhapje të lartë të skllavërisë, sipas Indeksit Global të Skllavërisë 2018 të botuar nga grupi i të drejtave të njeriut Walk Free Foundation.

“Secila prej këtyre tre vendeve ka punë të detyruar të sponsorizuar nga shteti, ku qeveria e tyre i vë njerëzit e vet për të punuar për të mirën e vet”, tha Fiona David, kryetare kërkimore e Fondacionit Minderoo, e cila udhëhoqi mbledhjen e të dhënave.

Më shumë se 40 milion njerëz janë skllavëruar në mbarë botën që nga viti 2016, sipas një vlerësimi nga Fondacioni Walk Free dhe Organizata Ndërkombëtare e Punës e Kombeve të Bashkuara (ILO).

India është vendi me numrin më të madh, rreth 8 milion skllevër nga 1.3 miliard banorë, sipas llogaritjes së Walk Free 2018.

Dy vjet më parë, indeksi tregoi 18.3 milion njerëz që jetojnë në skllavëri moderne në Indi. Kina, Pakistani, Koreja e Veriut dhe Nigeria ishin pesë vendet me numrin më të madh të skllevërve, që zënë rreth 60 për qind të viktimave në nivel global, sipas Walk Free.

Por Koreja e Veriut ka përqindjen më të lartë të popullsisë së saj të skllavëruar, me një në 10 vetë në skllavëri moderne dhe “shumica e detyruar të punojë nga shteti”, tha indeksi.

Hulumtuesit intervistuan 50 dezertorë të Koresë së Veriut, të cilët folën për orë të gjata pune dhe kushte çnjerëzore në punën të detyruar të papaguar për të rriturit dhe fëmijët në bujqësi, ndërtim dhe infrastrukturën rrugore.

Këta njerëz thjesht kanë lindur në vendin e gabuar dhe për këtë ata po dënohen. Ata janë indoktrinuar gjithë jetën e tyre për të menduar se çdo gjë që ata bëjnë për shtetin është një gjë e mirë.

Në Eritrea, raporti thotë se qeveria është një regjim shtypës që abuzon me sistemin e vet të rekrutimit për të mbajtur qytetarët e saj në punën e detyruar për dekada.

Qeveria e Burundit gjithashtu imponon punën e detyruar, tha Walk Free, ndërsa grupet e të drejtave të njeriut, përfshirë Human Rights Watch, kanë implikuar forcat e tyre të sigurisë në vrasjet dhe zhdukjet.

Vende të tjera me normat më të larta të skllavërisë janë Republika e Afrikës Qendrore, Afganistani, Sudani Jugor dhe Pakistani.

“Shumica e këtyre vendeve janë të shënuara nga konflikti, me prishjet në sundimin e ligjit, zhvendosjen dhe mungesën e sigurisë fizike”, thotë raporti.

Me më shumë se nëntë milion njerëz që jetojnë në skllavëri – gati tetë në çdo 1,000 njerëz – Afrika ka shkallën më të lartë të skllavërimit të çdo rajoni, sipas raportit.

Hulumtuesit gjithashtu paralajmëruan se konsumatorët në vendet e pasura mund të blejnë miliarda dollarë produkte të prodhuara me punë të robëruar, duke përfshirë kompjuterë, telefona celularë dhe veshje.

Skllavëria moderne është një problem i botës së parë“, tha Andrew Forrest, një bashkë-themelues i Walk Free me bazë në Australi. “Ne jemi konsumatorët, mund ta rregullojmë,” shtoi ai.

Skllavëria ka gjasa të jetë më e përhapur sesa sugjerojnë hulumtimet, thonë aktivistët dhe ekspertët. Raporti vuri në dukje mangësi në të dhënat nga shtetet arabe, si dhe mungesa e informacionit mbi trafikimin e organeve dhe rekrutimin e fëmijëve nga grupet e armatosura.

Burimi: World Economic Forum

Përgatiti: M.G