MENU

Je në rrezik!

Artriti psoriatik/ Alarmohu nëse ke këto simptoma

14.09.2018 - 15:40

Çfarë është artriti psoriatik?

Artriti psoriatik është një lloj i artritit (inflamacioni i nyjeve) i shoqëruar nga inflamacioni i lëkurës (psoriasis). Sëmundja e lëkurës është një gjendje e zakonshme e lëkurës karakterizuar nga shenja me ngjyrë të kuqe dhe të bardhë në lëkurë.

Artriti psoriatik zakonisht zhvillohet rreth 5 deri në 12 vjet pas fillimit të shenjave në lëkurë.

Rreth 15% e njerëzve me sëmundjen e lëkurës (shenjave) do të zhvillojnë artrit psoriatik. Është po aq e zakonshme tek meshkujt dhe femrat, me shumicën e njerëzve të diagnostikuar në mes të moshës 30 dhe 50 vjeç.

Shkaku i saktë i artritit psoriatik është i panjohur, por besohet të përfshijë gjenetikën, mjedisin dhe mosfunksionimin e sistemit imunitar. Rreth 40% e njerëzve me artrit psoriatik kanë një anëtar të familjes me këtë sëmundje ose artriti, që sugjeron një lidhje të trashëguar.

Shkaku i saktë i artritit psoriatik është i panjohur, por besohet të përfshijë gjenetikën, mjedisin dhe një mosfunksionim të sistemit imunitar. Gjithashtu janë gjetur gjenet e tjera të zakonshme në pacientët e artritit psoriatik.

Streset ose ndryshimet në sistemin imunitar mund të ndikojnë në zhvillimin ose përparimin e sëmundjes. Agjentët infektues dhe faktorët e mjedisit gjithashtu po hetohen si shkaqe të mundshme.

Shumica e njerëzve kanë sëmundje me shenja nëpër trup për vite përpara se të zhvillojnë artrit psoriatik.

Simptomat e artritit psoriatik përfshijnë:

• Dhimbje gryke, nyje të kuqe – shpesh në gjunjë, këmbë.

• Gishtat ose gishtërinjtë që duken si “salçiçe”.

• Ngurtësi e përbashkët që është më keq në mëngjes.

• Thonjtë e varur ose thonjtë që ndahen nga shtroja e thonjve.

• Dhimbje të mesit.

Njerëzit gjithashtu mund të zhvillojnë tendinitis (inflamacion të tendonave), ose kushtchondritis (inflamacion i murit të gjoksit dhe kërcit që lidh brinjët me gjoksin).

Trajtimi për artrit psoriatik zakonisht përfshin një kombinim të ilaçeve anti-inflamatore (NSAIDs) dhe stërvitjes së rregullt, ose me një terapist fizik ose në shtëpi.

Aplikimi i nxehtësisë në muskujt para stërvitjes dhe akulli pas stërvitjes mund të zvogëlojë dhimbjen në nyje.