MENU
klinika

Mënyra parandalimi!

Astma/ Çfarë s’duhet të hani

07.09.2018 - 15:02

Kur një person ka astmë, rrugët e frymëmarrjes bëhen më të ndjeshme, acarohen dhe ënjten. Kjo ënjtje ngushton rrugët e frymëmarrjes duke e bërë procesin më të vështirë.

Tre faktorë shkaktojnë këtë ngushtim:

• Inflamacioni;

• Alergjia;

• Hiperreaktiviteti.
Çfarë shkakton astma?

Njerëzit me astmë mund të bëhen alergjikë ndaj disa alergeneve ose irrituesve të ndryshëm. Këto janë quajtur shkaktarë dhe këto shkaqe mund të sjellin inflamacion, por edhe më shumë, ngushtimin e rrugëve të frymëmarrjes.

Arsyeja është se trupat e disa njerëzve janë të prirur imunologjikisht që të mos reagojnë ndaj substancave të caktuara. Një sistem imunitar tepër aktiv mund të shkaktojë astmë në këtë mënyrë. Por pikërisht, ajo që substanca mund të shkaktojë ndryshon nga personi në person.


Shkaktarët e astmës: Alergenet

Shkaktarët e astmës alergjike përfshijnë shumë alergenë. Disa nga këto alergene gjenden te:

• Polena;

• Pluhuri;

• Myku;

• Kafshët;

• Ushqime të zakonshme duke përfshirë kikirikë, vezët, qumështin dhe peshkun.