MENU
klinika

Do na falënderoni!

Boll përsëritët të njëjtin gabim! Era e keqe e gojës hiqet duke…

01.09.2018 - 20:52

Rëndësia e higjienës dentare

Përveç qeshjes dhe komunikimit, goja dhe dhëmbët shërbejnë në funksione të rëndësishme në trup.

Dhëmbët dhe pështyma copëtojnë ushqimin, duke e bërë më të lehtë për stomakun të përpunojë atë më tej për thithjen nga zorrët.

Dhëmbët ofrojnë mbështetje strukturore për fytyrën. Goja dhe fyti përmbajnë qeliza imune që ndihmojnë në mbrojtjen e trupit nga patogjenët. Marrja e kujdesit të mirë për gojën dhe dhëmbët është një pjesë thelbësore e ruajtjes së shëndetit të mirë.

Aroma të pakëndshme?

Mund të jetë e pakëndshme dhe mund të ketë shumë shkaqe të mundshme.

Çfarë shkakton aromë të pakëndshme?

Ushqimi është një shkak potencial i aromës së keqe. Hudhra dhe qepët e çuditshme mund të çojnë në frymëmarrje të pakëndshme.

Mungesa e higjienës së mirë mund të lejojë bakteret të përhapen, duke kontribuar në sëmundjen e dhëmbëve dhe aromën e keqe të gojës.

Ndonjëherë aroma e keqe është rezultat i një gjendje tjetër mjekësore si goja e thatë, diabeti, infeksioni i mushkërive etj…

Si të largoni aromën e pakëndshme të gojës?

Higjiena e mirë, pra larja dhe pastrimi i dhëmbëve është kryesorja.

Përdorimi i kruajtëseve të dhëmbëve mund të ndihmojë gjithashtu. 

 

Redaktoi: M.D