MENU
klinika

Pa ngjyrë, erë, shije

Elementi që do përcaktojë të ardhmen e energjisë

06.09.2018 - 19:36

Ky element mund të bëhet një pjesë e rëndësishme e peizazhit energjetik brenda dekadës së ardhshme, duke konkurruar gazin natyror dhe me bateritë, sipas një plani të ri për industrinë.

Hidrogjeni në formë të gaztë është një transportues i gjithanshëm i energjisë me një gamë të gjerë përdorimesh të mundshme. Megjithatë, hidrogjeni nuk është i disponueshëm në atmosferë si gaz. Prandaj kërkon një input të energjisë dhe një sërë teknologjish për t’u prodhuar, ruajtur dhe pastaj për t’u përdorur.

Pse duhet të shqetësohemi?

Për shkak se hidrogjeni ka disa avantazhe ndaj formave të tjera të energjisë, siç janë bateritë. Ky është një produkt i vetëm që mund të shërbejë në tregje të shumta dhe, nëse prodhohet duke përdorur burime të energjisë me emetime të ulëta ose zero, mund të na ndihmojë të zvogëlojmë ndjeshëm emetimet e serrave.

Krahasuar me bateri, hidrogjeni mund të lëshojë më shumë energji për njësi të masës. Kjo do të thotë që në kontrast me makinat elektrike me bateri, mund të lejojë që automjetet e pasagjerëve të mbulojnë distanca më të gjata pa karburant. Ngarkimi i karburantit është gjithashtu më i shpejtë dhe ka gjasa të qëndrojë në atë mënyrë.

Përfitimet janë potencialisht edhe më të mëdha për automjetet e rënda, siç janë autobusët dhe kamionët, të cilët tashmë kanë ngarkesa të rënda dhe ku kohëzgjatja e mbushjes së baterive mund të ndikojë në modelet e biznesit.

Hidrogjeni gjithashtu mund të luajë një rol të rëndësishëm në ruajtjen e energjisë, të cilat do të jenë gjithnjë e më të nevojshme si në operacionet e largëta, siç janë minierat dhe si pjesë e rrjetit të energjisë elektrike për të ndihmuar në zbutjen e kontributit të burimeve të ripërtëritshme siç është era dhe dielli.

Kjo mund të funksionojë duke përdorur energjinë e rinovueshme të tepërt (kur gjenerimi është i lartë dhe / ose kërkesa është e ulët) për të përzënë prodhimin e hidrogjenit nëpërmjet elektrolizës së ujit. Hidrogjeni pastaj mund të ruhet si gaz i kompresuar për të gjeneruar energji elektrike kur është e nevojshme.

Pse ta përkrahim përdorimin e hidrogjenit

Duke pasur parasysh përdorimin dhe përfitimet e tij gjerësisht të përhapura, interesi për “ekonominë e hidrogjenit” ka pësuar ulje-ngritje këto dekadat e fundit. Pse mund të jetë ndryshe kësaj here? Ndërsa motivi kryesor është aftësia e hidrogjenit për të ofruar energji me karbon të ulët, ka disa faktorë të tjerë që dallojnë situatën e sotme nga vitet e kaluara.

Analiza tregon se zinxhiri i vlerës së hidrogjenit tani mbështetet nga një sërë teknologjish të pjekura, që janë teknikisht të gatshme por ende të paqëndrueshme nga ana tregtare. Kjo do të thotë se narrativa rreth hidrogjenit tani është zhvendosur nga një zhvillim i teknologjisë në “aktivizimin e tregut”.

Industria e paneleve diellore ofron një precedent të kohëve të fundit për këtë lloj të industrisë energjitike të lulëzuar. Fermat diellore në shkallë të gjerë tani po gjenerojnë kthime tërheqëse për investime, pa asnjë ndihmë nga qeveria.

Një nga faktorët kryesorë që i mundësoi fuqisë diellore të arrijë këtë pikë kthese ishte rritja e ekonomive prodhuese të shkallës, veçanërisht në Kinë. Kina ka dalë kohët e fundit si një përkrahëse e hidrogjenit, duke përcaktuar përdorimin e tij si në transport ashtu edhe në prodhimin e energjisë elektrike të shpërndarë.

Por ndërsa energjia diellore mund të mbijetojë në një treg me infrastrukturë të gatshme (rrjeti i energjisë elektrike), rasti është më pak i drejtpërdrejtë për hidrogjenin. Teknologjitë për të ndihmuar prodhimin dhe shpërndarjen e hidrogjenit duhet të zhvillohen në bashkëpunim me vetë aplikacionet.

Përgatiti: M.G

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN