MENU
klinika

Alarmuese!

Kanceri i trurit/ Ke këto simptoma? Kërko urgjent ndihmë

11.09.2018 - 14:16

Jo të gjitha tumoret e trurit shkaktojnë simptoma.

Simptomat e kancerit të trurit janë të shumta dhe jo specifike për tumoret e trurit, që do të thotë se ato mund të shkaktohen nga shumë sëmundje të tjera.

Simptomat mund të shkaktohen nga:

  1. Ënjtje në kokë të shkaktuara nga tumori ose inflamacioni përreth.
  2. Simptomat e kancerit primar dhe metastatik të trurit janë të ngjashme.

Simptomat e mëposhtme janë më të zakonshme:

• Dhimbje koke;

•Dobësim;

• Ngathtësim;

• Vështirësia në këmbë.

Simptoma dhe shenja të tjera jo specifike përfshijnë:

• Gjendja mendore e ndryshuar – ndryshimet në përqendrim, kujtesë, vëmendje ose vigjilencë;

• Përzier, të vjella;

• Anomalitë në vizion;

• Vështirësi në të folur;

• Ndryshime graduale në kapacitetin intelektual ose në reagimin emocional.

Në shumë njerëz, fillimi i këtyre simptomave është shumë gradual dhe mund të humbasë nga personi me tumor të trurit dhe familjes. Herë pas here, këto simptoma shfaqen më shpejt. Në disa raste, personi vepron sikur ai apo ajo të ketë një goditje në tru.

Kur kërkohet kujdesi mjekësor?

Kërkoni ndihmë urgjente mjekësore menjëherë nëse keni ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

  • Vjellje e pashpjegueshme, e vazhdueshme;
  • Vizioni i dyfishtë ose paqartësia e pashpjegueshme e vizionit, sidomos në vetëm një anë;
  • Përgjumësi ose rritja e orëve duke fjetur;
  • Modeli i ri ose lloji i dhimbjeve të kokës.

Edhe pse dhimbjet e kokës mendohet të jenë një simptomë e zakonshme e kancerit të trurit, ato mund të mos ndodhin deri në fund të progresit të sëmundjes.