MENU
klinika

Nuk i keni ditur!

Ke këto simptoma? Urime! Je shtatzënë!

23.09.2018 - 18:39

Ky artikull përshkruan simptomat më të zakonshme të shtatzënisë në fazat e saj të hershme dhe të mëvonshme. Jo të gjithë gratë që priten të bëhen nëna përjetojnë të njëjtat simptoma gjatë shtatzënisë.

Një grua nuk do të përjetojë domosdoshmërisht simptoma të njëjta në shtatzënitë e mëvonshme si me shtatzëninë e saj të parë. Disa shenja të hershme, si mungesa e menstruacioneve dhe shtimi në peshë, janë të zakonshme për të gjitha shtatzënitë.

Simptoma të tjera të mundshme të hershme dhe shenja të shtatzënisë përfshijnë:

◦ Ndryshimet e humorit;

◦ Shtimi i urinimit;

◦ Dhimbje koke;

◦ Dhimbje mesi;

◦ Gjinj të lënduar;

◦ Lodhje;

◦ Gjakderdhje.

Simptomat e shtatzënisë së vonshme mund të përfshijnë:

◦ Lëkundje të këmbës;

◦ Dhimbje të barkut;

◦ Urth;

◦ Vështirësi në urinim;

◦ Vështirësi në frymëmarrje.

Shumë medikamente janë të sigurta për gratë shtatzëna. Ndonjëherë, simptomat e PMS, duke përfshirë ndryshimet e disponimit para kohe, lodhje dhe butësia e gjirit, mund të jenë të rrezikshme për simptomat e hershme të shtatzënisë.

Sa shpejt fillojnë simptomat e hershme të shtatzënisë?

Disa gra mund t’i përjetojnë shenjat e hershme dhe simptomat brenda javëve të para të shtatzënisë, në tremujorin e parë, ndërsa gra të tjera mund të përjetojnë simptoma më vonë.

Shenjat dhe simptomat e hershme të shtatzënisë mund të jenë gjithashtu të ngjashme me simptomat e përjetuara para periudhës menstruale, kështu që një grua nuk mund t’i mendojë simptomat si të lidhura me shtatzëninë.

Simptomat e shtatzënisë mund të ndryshojnë midis grave të ndryshme. Ato mund të ndryshojnë në cilësi ose ashpërsi, madje edhe e njëjta grua mund të mos përjetojë të njëjtat simptoma në çdo shtatzëni.

Shenjat dhe simptomat e para të shtatzënisë mund të vërehen ose të fillojnë në pika të ndryshme.  Një test i shtatzënisë bazohet në nivelet e gonadotropinës humane (hCG) në urinë ose në gjak dhe është provë karakteristike diagnostikuese për shtatzëninë.

HCG është një hormon i prodhuar pasi veza e fekonduar ka implantuar në mur të mitrës. Testet e shtatzënisë moderne në shtëpi ndonjëherë mund të jenë pozitive para një periudhe menstruale të humbur.

Testet e gjakut mund të zbulojnë shtatzëninë më herët se testet e urinës.