MENU
klinika

Shpërfill Këshillin e Sigurisë

Këshilltari më i mirë i sigurisë për Trump? Vetvetja…

19.09.2018 - 12:30

Duhet pranuar se politika e jashtme e presidentit amerikan Donald Trump, trajtimi shpeshherë impulsiv i çështjeve botërore me rëndësi, stili i menaxhimit dhe përçmimi për burokracinë, për mirë ose për keq, ka transformuar rrënjësisht Këshillin Amerikan të Sigurisë Kombëtare (NSC).

Kritikët argumentojnë se historikisht organi këshillues i Kryeministrit të Komandës së Kryeministrit ka qenë i nënshtruar ndaj Trumpit. Ndërsa përkrahësit thonë se këshilli, i përbërë nga zyrtarë të qeverisë dhe ekspertë të sigurisë, është përshtatur për të vepruar në mënyrë më efikase.

Të dy kritikët dhe përkrahësit thonë se ndryshimet janë nisur nga John Bolton, duke lënë një varg të zyrtarëve të tanishëm dhe të mëparshëm të sigurisë kombëtare të shqetësuar nësse ish-ambasadori i Kombeve të Bashkuara po sulmon rolin kritik të NSC apo po shqyrton të gjitha opsionet për të bërë zgjedhjet më të mira për sigurinë e vendit.

Trump

Përtej Boltonit, figura më qendrore në evolucionin e këshillit është vetë Presidenti.

Libri i ri i Bob Woodward-it “Frika” përshkruan një ekip të sigurisë kombëtare të shqetësuar nga mungesa e njohurive dhe kureshtja e presidentit për çështjet botërore, si dhe përçmimi i tij për pikëpamjet e udhëheqësve ushtarakë dhe atyre të inteligjencës.

Kjo mungesë e njohurive dhe kurioziteti, shoqëruar me impulsivitetin e presidentit, mund të jetë pengesa më e madhe për njëKëshillin Kombëtar të Sigurisë, tha Jamil Jaffer, ish-këshilltar i Shtëpisë së Bardhë nën udhëheqjen e  Presidentit Xhorxh W. Bush.

Presidentët e kanë përdorur NSC në mënyra të ndryshme që kur ai u themelua në vitin 1947. Disa, si Harry Truman, rrallë morën pjesë në takimet e NSC, duke marrë vendime të mëdha vetëm me ndihmën e vetëm disa këshilltarëve.

Trump

Që nga marrja e detyrës, Trump ka treguar pak interes dhe NSC është zvogëluar në madhësi dhe ndikimi i këtij organi është pakësuar gjatë presidencës së tij.

Duke marrë parasysh ballafaqimin me sfida të mëdha , duke përfshirë Korenë e Veriut, Rusinë dhe tensionet në rritje me Iranin, Trump ka treguar një tendencë për të reaguar sipas instinkteve dhe herë pas here duke shpërfillur informacionin e paraqitur nga ekspertët e NSC.

Ata gjetën që presidenti kishte këmbëngulur, për shembull, se SHBA ka një deficit tregtar me Kanadanë, edhe pse zyrtarët e NSC sigurojnë që, në fakt, ajo ka tepricë.

Ndoshta shembulli më i mrekullueshëm i tendencës së Trump për të injoruar këshilltarët e tij të sigurisë kombëtare ishte kur ata e këshilluan  “Mos e uro” presidentin rus Vladimir Putin për fitoren e tij në zgjedhje. Gjithsesi, ai e bëri.

Pra, duket se lidhur me çështjet e sigurisë, Trump pranon këshilla vetëm nga një njeri, nga vetja…

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN