MENU
klinika

S'ka vend për neglizhim!

Mosmbajtja e urinës/ Këtë këshillë mbajeni mirë parasysh!

10.09.2018 - 16:50

Mosmbajtje urinare i referohet rrjedhjes së vazhdueshme të urinës për shkak të kontrollit të gabuar të fshikëzës.

Rreth 25% deri 33% e njerëzve në Shtetet e Bashkuara vuajnë nga mosmbajtja urinare. Kjo do të thotë se miliona njerëz jetojnë me këtë gjendje. Edhe pse burrat dhe gratë vuajnë nga kjo sëmundje, ka disa faktorë unikë tek gratë që rritin rrezikun e mosmbajtjes së urinës.

Shpesh kjo argumentohet me faktin e gabuar që lidhet me plakjen dhe kjo është një gjendje normale. Por jo, nuk është. Fatmirësisht, ka shumë mënyra për të menaxhuar mosmbajtjen e urinës dhe për të minimizuar efektin që ka në jetën tuaj.

Pse është më e zakonshme në femra?

Mosmbajtja e urinës ndodh kur muskujt në dyshemenë pelvike janë të dobësuar. Kjo situatë haset si tek gratë e reja ashtu dhe ato në moshë. Mosmbajtja e urinës është lloji i dytë më i zakonshëm në gratë e moshuara.

Aktivitete si stërvitja, ecja, shtrirja, qeshja, kollitja, teshtitja veprojnë në muskujt e dobësuar të dyshemesë së legenit dhe kjo çon në rrjedhje të pavullnetshme të urinës. Sasia e urinës që rrjedh mund të jetë nga disa pika, deri në një lugë gjelle ose më shumë, në varësi të rëndesës së sëmundjes.

Incidenca

Disa studime sugjerojnë se 24% deri 45% e grave mbi moshën 30 vjeç vuajnë nga mosmbajtja e urinës. Nëse vuani nga mosmbajtja urinare, ju nuk jeni patjetër vetëm.

Shkaqet e dobësisë muskulore të dyshemesë së legenit

Çdo gjë që dëmton ose dobëson muskujt e dyshemesë së legenit mund të çojnë në mosmbajtjen e urinës. Disa shkaqe nuk mund të ndryshohen.

Rritja e moshës dhe gjinisë femërore rrisin rrezikun. Kirurgjia e dyshemesë së pelvisit, lëndimi i nervave në pjesën e poshtme të shpinës, kollitja kronike, pirja e duhanit, obeziteti, shtatzënia dhe lindja janë gjithashtu shkaqe të rëndësishme.

Gratë që kanë shtatzëni të shumëfishta janë në një rrezik edhe më të madh, siç janë ata që i janë nënshtruar një lindje me operacion.

Urinim me urgjencë të madhe

Simptoma më e rëndësishme është një kërkesë e papritur, e madhe për t’u zbrazur, e shoqëruar me rrjedhjen e urinës. Urinimi i shpeshtë dhe urinimi i natës shpesh ndodhin me këtë lloj mosmbajtjeje urinare.

Kush e shkakton?

Shkaqet e mosmbajtjes së urinës ndahen në dy kategori kryesore. Irritimi brenda fshikëzës është një shkak i mundshëm dhe më kryesori.

Tjetra është një humbje e kontrollit frenues të sistemit nervor të kontraktimit të fshikëzës. Kushtet neurologjike si goditja, sëmundja e Parkinsonit, skleroza e shumëfishtë dhe dëmtimi i palcës kurrizore mund të dëmtojë nervat që kontrollojnë fshikëzën dhe të çojnë në inkontinencë.

Diabeti dhe kushtet kardiovaskulare mund të prekin nervat e shoqëruara. Konsumi i alkoolit dhe ilaçi diuretik mund të jenë bazë e mosmbajtjes së urinës.

Çështja kryesore është cilësia e jetës

Mosmbajtja e urinës mund të jetë një shkak kryesor për të prishur cilësinë e jetës. Gratë që preken nga ajo raportojnë më shumë depresion dhe kufizime në funksionimin seksual dhe social se ata që nuk e kanë.

Ata që vuajnë nga ky shqetësim shëndetësor kanë një vlerësim të ulur për veten. Në përgjithësi, kjo ndikon negativisht në cilësinë e jetës së gruas, dhe ajo duhet të kërkojë trajtim agresiv.

Ndryshimet e jetesës mund të ndihmojnë

Rastet e lehta të mosmbajtjes së urinës mund të ndihmohen me ndryshime të thjeshta të mënyrës së jetesës. Pini lëngje adekuate për të shmangur dehidrimin – rreth 2 litra në ditë – por mos pini shumë.

Kufizoni futjen e lëngjeve pas darkës në mbrëmje për të minimizuar urinimin e natës. Shmangni pije me kafeinë si kafe, çaj, kola sepse kafeina është një diuretik.

Shmangni alkoolin, pirjen e duhanit dhe pijet e gazuara që mund të kontribuojnë në rrjedhjen e urinës. Humbja e peshës nëse jeni mbipeshë mund të ndihmojë në zbutjen e presionit në fshikëz.

Forcimi i muskujve të dyshemesë së legenit me metodën Kegel

Forcimi i muskujve të dyshemesë së legenit mund të zvogëlojë ose madje të kurojë simptomat e mosmbajtjes së urinës. Ushtrimet e Kegelit janë të lehta për t’u bërë; ato thjesht duhen praktikuar pak për t’u siguruar që po përqendroni përpjekjet tuaja në zonën e duhur.

Si të bëni ushtrimet e Kegelit

Për të kryer ushtrime të Kegelit, do të duhet të shtrëngoheni dhe të kontraktoni muskujt që përdorni për të mbajtuar urinën. Mbajeni për 3 sekonda dhe më pas lironi.

Relaksohuni për 3 sekonda. Kryeni deri në 10 ushtrime Kegel. Ju mund të filloni kryerjen e këtyre ushtrimeve që gjatë ditës deri kur bini për të fjetur, kur jeni në qetësi, aktivitet ose kur jeni duke ndenjur në këmbë. Nëse keni probleme me izolimin e muskujve të duhur, një mjek, infermiere ose terapist fizik mund t’ju ndihmojë me teknikën tuaj.

Zakonet e shëndetshme janë çelësi për të arritur suksesin

Trajtimi më i mirë për mosmbajtje e urinës është parandalimi. Ushtrohuni rregullisht për të rritur shëndetin tuaj të përgjithshëm dhe për të mbajtur peshën të shëndetshme.

Pesha e tepërt tendos dhe ushtron shtesë presioni në fshikëz. Nëse jeni i shqetësuar se mos ndodh diçka gjatë ushtrimit, jini aktiv diku që ka hapësira të hapura të gatshme, si një palestër. Ushtrimi i rregullt zvogëlon rrezikun e obezitetit dhe diabetit, dy kushte që mund të shkaktojnë mospërmbajtje urinare ose ta keqësojnë atë.

Mos harroni të bëni ushtrimet Kegel rregullisht për të forcuar dhe tonizuar muskujt që kontrollojnë urinim.

Shmangni pirjen e duhanit pasi mund të çojë në kollë kronike, e cila streson fshikëzën e urinës dhe mund të shkaktojë rrjedhjen e urinës.