MENU
klinika

Spekulime pas takimit

Orban dhe Salvini ndryshojnë peisazhin politik në Europë?

01.09.2018 - 12:24

Kryeministri hungarez Viktor Orban dhe ministri italian Matteo Salvini janë dy politikanët e preferuar të Steve Bannon.

Për ta po thuhet se po “ripërcaktojnë” demokracinë evropiane.

Takimi i tyre pati shumë impakt në mediat ndërkombëtare, duke krijuar spekulime se dy politikanët do të udhëheqin një platformë të përbashkët politike dhe do të ndryshojnë tërësisht peizazhin politik në Evropë.

A do të ndodhë me të vërtetë? Ka shumë pak gjasa, dhe këtu janë arsyet pse.

Së pari Viktor Orbán dhe Matteo Salvini padyshim kanë shumë të përbashkëta si instinktet illiberale, një urrejtje ndaj Xhorxh Soros, dhe retorikën kundër emigrantëve dhe anti-BE por ata i përkasin familjeve të ndryshme të partive.

Në Parlamentin Europian, Salvini është tre blloqe distancë nga Orbani tani, dhe pavarësisht nga spekulimet e përhapura se Orbán mund të gravitojë më shumë drejt të djathtës në Parlamentin Europian, nuk do të ishte në interesin e tij për ta bërë këtë. Pse do ai? PPE i dha atij mbrojtje politike që e mbronte atë nga procedura e nenit 7 dhe pasoja të tjera më të rënda të politikave të tij autoritare dhe shkeljeve në sundimin e ligjit. Orbán madje e bëri atë të qartë gjatë takimit se ai dëshiron të qëndrojë brenda PPE.

Ai gjithashtu pohoi se ai kërkoi leje për t’u takuar me Salvinin nga miku i tij i vjetër Berluskoni më parë. Sigurisht që thirrjet për të dëbuar Orbanin nga PPE rriten, ai e ka bërë të qartë se grupi ka nevojë për atë , prandaj ai ka thënë “nëse më largoni, unë do t’ju shkatërroj” . PPE-ja që e përjashton Orbanin para zgjedhjeve të PE-së, është një skenar me 0 mundësi.

Së dyti ishte një mbledhje jozyrtare.

Salvini është zëvendës kryeministër i një qeverie koalicioni dhe Lëvizja pesë yje e ka bërë të qartë se ata e konsiderojnë Orbanin si një lojtar më shumë destruktiv se sa konstruktiv. Viktor Orbán është duke u shitur në skenën evropiane si politikan, që mund të ulet dhe të bisedojë me “djemtë e ashpër” brenda dhe jashtë Bashkimit Evropian, Salvini, Erdogan, Aliyev etj.

Dhe pika e tretë është se ndërsa të dy qeveritë mund të shihen si anti-emigrante, ka edhe mosmarrëveshje serioze për politikat mbi çështjen e refugjatëve.

Lëvizja Five Star kërkon që fondet e BE që shkojnë në Hungari të pezullohen për shkak se qeveria hungareze nuk ka një kuotë të caktuar migrantësh që hyjnë atje.

Ndërsa Orbán shpreh mbështetjen e tij për politikat e Salvinit për mos lejimin e refugjatëve në Itali dhe dergimin e tyre Afrikë. Por, siç zbuloi analiza e Gerald Knaus mbi dy politikanët, politikat e Salvini nuk kanë rezultuar deri më tani në Itali në zvogëlimin e numrit të refugjatëve por vetëm në një rritje dramatike të vdekjeve të refugjatëve në det. Kjo do të thotë se problemi qëndron tek Italia.

Pra, Hungaria mund të jetë një nga rivalët më të rëndësishëm të interesave të Italisë në këtë çështje. Orbani mund të ketë një miqësi të mirë me ministrin e brendshëm, por ai duhet të presë më shumë presion nga kryeministri në mbledhjet e Këshillit Evropian.

Megjithatë, ekziston një pyetje, nëse qeveria hungareze dhe italiane janë në të njëjtën anë lidhur me mbështetjen e tyre ndaj Vladimir Putinit dhe armiqësinë ndaj Ukrainës.

Hungaria, për shembull, kohët e fundit i kërkoi Italisë që të ndihmonte për të ushtruar presion mbi Ukrainën për t’i dhënë të drejtat e minoriteteve për hungarezët etnikë në Transcarpathia. Hungaria është i vetmi vend që po bllokon integrimin euroatlantik të Ukrainës në mënyrë shumëpalëshe.

Në fakt, edhe pse jo pa rëndësi, ky takim ishte kryesisht për ngritjen e profilit publik të këtyre politikanëve, duke u paraqitur si kundërvënie ndaj Emmanuel Macron.

Peter Krekó është drejtor i Institutit të Kapitalit Politik, Budapest