MENU
klinika

Historia e grupit

‘Rolling Stones’/ Grupi që bëri rock&rollin popullor

19.09.2018 - 10:37

Mick Jagger, vokalist – “Në qoftë se humbisni ëndrrat, ndoshta një ditë do të humbisni dhe mendjen!”

Rolling Stones janë një grup muzikor anglez i formuar në Londër, Angli në vitin 1962. Pjesëtarët e parë të grupit ishin Brian Jones (kitarë, harmonikë), Mick Jagger (vokal), Keith Richards (kitarë, vokal mbështetës), Bill Wyman (bas), Charlie Watts (bateri), dhe Ian Stewart (piano). Stewart u hoq nga grupi në vitin 1963, por vazhdoi si anëtar në turne deri në vdekjen e tij në vitin 1985. Jones u largua nga grupi më pak se një muaj para vdekjes së tij në 1969, duke u zëvendësuar nga Mick Taylor, i cili mbeti deri në 1974.

Pasi Taylor u largua nga grupi, Ronnie Wood mori vendin e tij në 1975 dhe ka qenë në kitarë së bashku me Richards që nga ajo kohë. Pas largimit të Wyman në vitin 1993, Darryl Jones iu bashkua si basisti i turneut të tyre. Në tastierë për grupin gjatë turneve kanë qenë Nicky Hopkins (1967-1982), Ian McLagan (1978-1981), Billy Preston (nga mesi i viteve 1970) dhe Chuck Leavell (1982-të pranishëm). Banda u drejtua fillimisht nga Brian Jones, por pas zhvillimit të disa anëtarëve të grupit në autorë tekstesh dhe muzikash, Jagger dhe Richards morën rolin udhëheqës, ndërkohë që Jones pati probleme ligjore dhe personale.

Rolling Stones ishin në krye të grupeve të ‘British Invasion’ që u bënë popullorë në Shtetet e Bashkuara në vitin 1964 dhe u identifikuan si frymëzim për grupet rinore dhe rebele të viteve 1960. I rrënjosur në ‘blues’ dhe rock&roll , grupi filloi një periudhë të shkurtër të eksperimentimit muzikor në mes të viteve 1960 që arriti kulmin me albumin “Satanik Majesties Request” (1967). Më pas, grupi u kthye në rrënjët e tij të “bluzit” me ‘Beggars Banquet’ (1968), e cila së bashku me pasardhësit ‘Let It Bleed’ (1969), ‘Sticky Fingers’ (1971) dhe ‘Exile on Main St'(puna më e mirë e grupit) e cila shihet si “Epoka e Artë” e tyre.

Gjatë kësaj periudhe, ata u prezantuan së pari në skenë si “Të Mëdhenjtë e Rock&Rollit në botë”. Muzikologu Robert Palmer vlerësoi këmbënguljen Rolling Stones për “të rrënjosur në traditën e mrekullueshme, në shpirt të muzikës Rock&Roll dhe Blues”, ndërkohë që “modelet më të mira të pop-it kanë hyrë dhe dalë nga tregu periodikisht”.

Grupi vazhdoi të publikojë albume të suksesshme, përfshirë ‘Some Girls’ (1978) dhe ‘Tattoo You’ (1981), të cilat ishin albumet e tyre më të njohura në të gjithë botën. Nga viti 1983 deri në vitin 1987, tensionet midis Jagger dhe Richards pothuajse bënë që grupi të ndahej. Megjithatë, ata arritën të rregullojnë miqësinë e tyre pasi u ndanë përkohësisht për të punuar në projekte solo dhe përjetuan një rikthim me ‘Steel Wheels’ (1989), e cila u pasua nga turne i madh në stadiumet më të njohur të botës.

Që nga viti 1990, materiali i ri i regjistruar nga grupi ka qenë më pak i pranuar dhe jo i shpehstë. Pavarësisht kësaj, Rolling Stones kanë vazhduar të jenë një tërheqje e madhe, me turne në vitet 1990 dhe 2000. Deri në vitin 2007, grupi kishte katër nga pesë koncertet më të mëdha të të gjitha kohërave: ‘Voodoo Lounge Tour’ (1994-1995), ‘Bridges to Babylon Tour’ (1997-1998), ‘Licks Tour’ (2002-2003) dhe ‘A Bigger Bang Tour’ (2005-2007).

Rolling Stones u bënë pjesë e ‘Rock and Roll Hall of Fame’ në vitin 1989 dhe në ‘UK Music Hall of Fame’ në 2004. Revista ‘Rolling Stone’ renditën ata në vendin e katërt në listën “100 Artistët më të mëdhenj të të gjitha kohërave” dhe shifrat nga albumet e shitura kapin mbi 250 mln dollarë.

Ata kanë publikuar 30 albume të prodhuar në studio, 18 albume ‘live’ dhe përmbledhje të shumta. Në vitin 2008, grupi u rendit i dhjeti në tabelën Billboard Hot 100 All-Time Top Artists. Në vitin 2012, grupi festoi 50 vjetorin e saj.