MENU
klinika

Migrena dhe llojet e saj

Burrat apo gratë preken më shumë nga migrena?

15.10.2018 - 17:39

Dhimbja e migrenës është zakonisht një dhimbje në njërën anë të kokës, që shpesh është “nxitur” nga situatat specifike (mjedisi, stresi, hormonet dhe shumë të tjerë).

Ato ndodhin më shpesh tek gratë (75%, përafërsisht) dhe mund të ndikojnë në aftësinë e një personi për të kryer detyra të zakonshme.

Simptomat e migrenës janë: dhimbja ngacmuese, zakonisht në njërën anë të kokës së një personi, mund të jenë mjaft intensive për të shkaktuar atë gjendje që një person të mos jetë në gjendje të kryejë punë të thjeshta ose të bëjë punën e zakonshme. Dhimbja e kokës mund të rrezatojë drejt syve, ballit ose temthave dhe të bëjë që një person të ketë të përziera, të vjella, probleme të shikimit dhe ndjeshmëri ndaj dritës normale.

Migrena zakonisht fillon me një atmosferë të tillë si të shohësh ndryshime të fushës vizuale (pika, linja të valëzuara,) rreth një orë ose më pak para fillimit të dhimbjes. Përafërsisht 20% e njerëzve me migrenë kanë këtë lloj “klasik”.

Shenjat paralajmëruese të migrenës do të përmendim aurën “klasike” që nuk ndodh në të gjithë pacientët, por rreth 25% e pacientëve të migrenës mund të kenë një fazë prodromal. Faza prodromale ndodh për 24 orë përpara se të zhvillohet dhimbja e migrenës; Faza prodromale përbëhet nga ndryshime në humor (depresion, ngacmues, nervoz) dhe ndjesi të erërave ose shijeve të çuditshme, ndërsa të tjerët mund të ndihen të lodhur ose të tensionuar.

Shkaqet neurologjike të migrenës nuk kuptohen, por studiuesit spekulojnë se diçka mund të ngacmojë një përzierje të enëve të gjakut dhe kimikateve të trurit për të ndërvepruar me qelizat e trurit për të shkaktuar migrenë.

Dhimbjet migrenore shpesh ndodhin kur personi është i ekspozuar ndaj një grupi specifik të rrethanave. Një nga shkaktarët më të zakonshëm është drita e fortë dridhëse.

Për shembull, dritat fluoreshente me defekte, një foto televizive me shpejtësi e sipër ose rrezet e diellit që reflektohen nga valët në një liqen ose në oqean. Të gjithë këta janë shkaktarë potencialë.

Siç është përmendur, stresi nganjëherë është shkaktar për migrenë. Ndërsa nuk ka gjasa që njerëzit të jetojnë një jetë pa stres.

Shumë njerëz mund të reduktojnë stresin e tyre dhe të shmangin shkaktimin e migrenës duke përdorur teknika relaksuese, frymëmarrje të thellë dhe teknika të tjera biofeedback (Terapia e Biofeedback është një trajtim jo-mjekësor në të cilin pacientët mësojnë të kontrollojnë proceset trupore që normalisht janë të pavullnetshme, siç janë tensioni i muskujve, presioni i gjakut etj).

Modelet e përditshme të ushqimit dhe gjumit funksionojnë mirë për disa individë për të shmangur migrenat.

Ndërprerjet e gjumit dhe mungesa e marrjes së duhur të lëngjeve dhe/ ose ushqimeve, madje edhe disa përbërësve ushqimore mund të shkaktojnë migrenë.

Shumë lloje të migrenave të grave lidhen me ciklin e tyre menstrual. Rritjet dhe zvogëlimet e hormoneve mendohet të jenë përgjegjëse për nxitjen e migrenave në disa gra. Megjithatë, modelet ndryshojnë nga personi në person, kështu që një lloj terapie hormonale mund të përfitojë një grua, por mund të jetë e padobishme ose madje edhe të rrisë simptomat e migrenës te gratë e tjera.

Megjithëse studimet nuk kanë provuar se ndonjë ushqim është një shkaktar i migrenës, pacientët shpesh sugjerojnë që disa ushqime i shkaktojnë migrenën e tyre. Ushqimet e zakonshme ose përbërësit e ushqimit të cituar nga pacientët janë: verë e kuqe, djathë, çokollatë, salcë soje, mish i përpunuar etj.

Tyramina, e prodhuar nga tirozina e aminoacideve, mund të jetë një shkaktar për migrenën sepse mund të shkaktojë shtrëngim dhe zgjerim të enëve të gjakut.

Kafeina në kafe mund të ndihmojë në lehtësimin e migrenave kur përdoret me disa ilaçe. Megjithatë, kur shtohet niveli i kafeinës, atëherë pacienti mund të jetë i prirur për të zhvilluar dhimbje koke.

Rrjedhimisht, kjo mund të jetë si një ndihmë dhe një pengesë për njerëzit me migrainë.

Individët duhet të mbajnë një ditar ose një listë të gjërave që veprojnë si shenja paralajmëruese ose shkakton një migrenë të afruar. Ky informacion mund të ndihmojë për të shmangur migrenat në te ardhmen.

Migrenat ndodhin te gratë rreth tre herë më shpesh sesa te burrat; njerëzit me të afërmit që kanë migrainë kanë më shumë gjasa t’i marrin ato.

Përveç kësaj, migrena më shpesh ndodh tek njerëzit me epilepsi, depresion, goditje në tru, astmë, ankth dhe në individë me çrregullime neurologjike dhe gjenetike (gjenetike).

Migrenat ndodhin në fëmijët në mënyrë të barabartë deri në pubertet dhe migrena bëhet më e zakonshme te vajzat. Megjithatë, në fëmijët, simptomat e migrenës janë disi të ndryshme nga të rriturit; fëmijët mund të përjetojnë dhimbje të stomakut (migrenë abdominale), të vjella të shpeshta dhe të forta ose vertigo të parregullt, ku simptomat janë ekuilibri i paqëndrueshëm, lëvizjet e syve të mënyrë të pavullnetshme, të vjella dhe ndryshimet e sjelljes.

Migrenat zakonisht diagnostikohen nga historia klinike e simptomave; megjithatë, shumica e mjekëve do të bëjnë një analizë të trurit të CT ose MRI për të përcaktuar nëse janë të pranishme shkaqe të tjera të dhimbjeve të kokës (tumori i trurit ose gjakderdhja në tru).