MENU
klinika

Diagnostikime

Çfarë duhet të dini për polipet?

18.10.2018 - 13:08

Polipet janë një grumbull i vogël qelizash që rriten brenda trupit tuaj.

Ka dy lloje më të zakonshme të polipeve: E para varet dhe e dyta është e sheshtë dhe rritet direkt nga indet rreth tij. Disa polipe janë të mirë dhe nuk mund të shndërrohen në kancer ndërsa disa të tjerë mund të shndërrohen në kancer.

Polipet e kolonit ose të zorrës së trashë

Ata janë më të zakonshëm se sa mund të mendoni – gati gjysma e njerëzve mund t’i kenë ato.

Ka dy lloje kryesore:

-Polipet hiperplastike janë të vogla, rriten pranë fundit të zorrës së trashë dhe nuk kthehen në kancer.

-Polipet adenomatozë gjenden në shumë njerëz. Nëse ata janë të mëdhenj, ata kanë më shumë gjasa të bëhen kancer, por kjo zakonisht zgjat me vite. Shumica e tyre mbeten jokanceroze.

Diagnoza dhe Trajtimi

Gjatë një kolonoskopie, mjeku juaj përdor një mjet për të vënë një aparat të vogël në anusin tuaj kështu që ai mund të shikojë në zorrën e trashë. Nëse sheh polipet, do t’i heqë ato.  Ai gjithashtu do të dërgojë një pjesë në një laborator për të parë me mikroskop.

Ky proces, i quajtur biopsi, na tregon nëse është kanceroze ose jo. Ju keni më pak të ngjarë të merrni kancerin nëse mjeku juaj i gjen dhe heq polipet herët.

Mjeku mund t’ju ndihmojë të vendosni se kur duhet të bëni atë, por shumica e njerëzve duhet të bëjnë një kolonoskopi për të kërkuar polipet rreth moshës 50 vjeç.

Polipet e veshit

Këto polipe rriten në veshin tuaj të mesëm ose në kanalin e veshit. Ata shpesh janë të kuq dhe rrjedhin lehtë kur preken. Ata nganjëherë mund të jenë kancerogjene.

Në fillim mund të jetë e vështirë për mjekun tuaj të tregojë nëse ato janë rritur vetë ose nëse janë shkaktuar nga një infeksion ose ndonjë gjendje tjetër.

Nëse mjeku juaj mendon se polipet janë të infektuara mund të përshkruajë antibiotikët për t’i trajtuar ato. Nëse kjo nuk funksionon, atëherë mund të pritet një copë e vogël për të parë në mikroskop nëse ato janë kancerogjene.

Polipet e hundës

Shumica janë jo-kancerogjene. Ata shfaqen në brendësi të pasazheve ose sinuseve të hundës kur mukoza është e përflakur dhe e fryrë për një kohë të gjatë.

Ata mund të dobësojnë ndjenjën tuaj të shijes ose erës dhe të shkaktojnë një sekrecion të lëngshëm nga hunda, dhimbje koke dhe gërhitje. Shpesh ato rriten mjaft të mëdha për të shkaktuar infeksione ose e bëjnë të vështirë frymëmarrjen.

Mjeku juaj mund të dyshojë që keni polipe për shkak të simptomave. Ai mund të shikojë hundën tuaj me një mjet të quajtur endoskop hundor. Antibiotikët mund të ndihmojnë nëse keni infeksion.

Nëse ata nuk veprojnë atëherë mjeku juaj mund të përdorë një endoskop për të hequr polipet.

Polipet e mitrës

Të njohur gjithashtu si polipet endometriale, këto rriten në brendësi të mitrës suaj. Ato janë të rrumbullakët në formë dhe mund të jenë aq të vogla sa një farë e susamit ose aq i madh sa një top golfi.

Ju nuk mund të keni nevojë për trajtim nëse nuk keni simptoma. Por nëse polipet shkaktojnë gjakderdhje të rëndë, probleme të shtatzënisë etj, duhen trajtuar.

Polipet e kordave vokale

Kjo është një rritje apo dëmtim jokanceroz në mukozën e kordave të zërit. Zakonisht rriten vetëm në njërën anë të kordave të zërit. Zëri juaj mund të jetë i zhurmshëm, më i ulët se normalisht.

Polipet e stomakut

Shumica nuk bëhen kancerogjene, por disa lloje mund të shndërrohen në kanceroze në të ardhmen. Ata shpesh nuk shkaktojnë simptoma. Nëse doktori juaj dyshon për një polip, ai do të shikojë stomakun tuaj me një mjet të quajtur endoskop.

Nëse sheh një lloj të quajtur adenoma, e cila mund të bëhet kancer, mund ta heqë atë ose të marrë një copë për ta ekzaminuar. Nëse shikohet e arsyeshme, mjeku rekomandon t’i nënshtrohet kirurgjisë.