MENU
klinika

Rezultatet e studimeve

Gjuhët e huaja si vlerë ekonomike

31.10.2018 - 16:19

Të folurit e shumë gjuhëve sjell përfitime për ekonominë. Vendet që ushqejnë popullin me gjuhë të ndryshme korrin një gamë të gjerë shpërblimesh, nga eksportet më të suksesshme, e deri te një forcë punëtore më inovative.

Zvicra, për shembull, atribuon 10% të PBB-së te trashëgimia shumëgjuhëshe. Vendi ka katër gjuhë kombëtare: gjermanisht, frëngjisht, italisht dhe një gjuhë e lashtë latine, e quajtur romake. Britania, nga ana tjetër, vlerësohet se humbet 3.5% të PBB-së çdo vit, për shkak të aftësive gjuhësore relativisht të dobëta të popullsisë. Kjo mund të jetë pjesërisht sepse gjuhët mund të ndihmojnë në ndërtimin e marrëdhënieve tregtare.

Një studim i kompanive të vogla dhe të mesme në Suedi, Gjermani, Danimarkë dhe Francë zbuloi se ata që investuan më shumë në gjuhë ishin në gjendje të eksportojnë më shumë mallra. Kompanitë gjermane që investuan shumë në stafin shumëgjuhësh shtuan 10 vende eksportuese në tregun e tyre.

Kompanitë që investuan më pak thanë se humbën nga kontratat.Studiuesit kanë nënvizuar përfitimet individuale të të folurit më shumë se një gjuhë. Në Florida, punëtorët që flasin spanjisht dhe anglisht fitojnë 7,000 dollarë më shumë në vit, se ata që flasin vetëm anglisht. Sipas një studimi kanadez, burrat që flasin dy gjuhë fitojnë 3.6% dhe gratë fitojnë 6.6% më shumë se bashkëmoshatarët e tyre në anglisht.

Përtej këtyre shpërblimeve të menjëhershme ekonomike, gjuhët mund të ndihmojnë fuqinë punëtore të një vendi në mënyra më delikate dhe afatgjata. Ajo gjithashtu është shoqëruar me një aftësi më të mirë për të përqëndruar dhe përpunuar informacionin. Efektet janë më të forta për njerëzit shumëgjuhësh nga një moshë e re, por edhe mësimi i një gjuhe edhe në moshë të vonë sjell përfitime.