MENU
klinika

Konflikti

Rumania e shqetësuar/ Manovra ushtarake ruse në Detin e Zi

11.10.2018 - 11:35

Rumania, anëtare e NATO-s,  ka shprehur shqetësim lidhur me rritjen e aktivitetit ushtarak rus në Detin e Zi, në të cilin ka dalje.

Forcimi i mbrojtjes evropiane, sipas shtetit rumun, do të jetë një temë e rëndësishme, kur ajo të marrë presidencën e radhës të Bashkimit Evropian në janar.

Lidhur me këtë në një konferencë ndërkombëtare të organizuar nga Instituti Aspen, ministri i Mbrojtjes Mihai Fifor tha:

“Federata Ruse po përdor Detin e Zi për të projektuar forcën në Mesdheun lindor. Gjendja ka ndryshuar në mënyrë dramatike në vitin e fundit.”

rumani-rusi-konica.al
rumani-rusi-konica.al

Rumania është një nga shtetet evropiane të NATO-s, së bashku me Poloninë që ka rritur shpenzimet e mbrojtjes, pasi aleanca kërkon të pengojë Rusinë dhe t’i nënshtrohet modernizimit.

Ministri i Jashtëm Teodor Meleskanu tha në konferencë se forcimi i sigurisë kibernetike dhe trajtimi i kërcënimeve të luftës hibride nga Rusia, do të ishin gjithashtu pika shtesë në presidencën rumune të BE-së.

Duke folur më vonë për Reuters, Fifor tha se qeveria e Bukureshtit planifikoi të hapë dy programe të mëdha të prokurimit ushtarak përpara fundit të vitit, duke shtuar planet e njoftuara tashmë për të blerë avionë të rinj luftarakë dhe pajisje të tjera.

Ai tha se Rumania kishte përmbushur objektivin e shpenzimeve të mbrojtjes të NATO-s prej 2 përqind të PBB-së për dy vitet e fundit dhe do të vazhdonte shpenzimet në atë nivel për një dekadë.

 

deti-i-zi-konica.al
deti-i-zi-konica.al

“Ne planifikojmë të shtojmë dy programe më të mëdha pasi t’i paraqesim ato në Këshillin e Lartë të Mbrojtjes”, tha Fifor. Ai nuk dha detaje se çfarë lloj blerjesh do të përfshiheshin në dy programet e prokurimit.

Më parë këtë vit, Rumania nënshkroi për të blerë sistemet e mbrojtjes raketore Patriot, si pjesë e një sistemi të integruar të mbrojtjes ajrore.

Ajo gjithashtu pret një stacion balistik të mbrojtjes nga raketat në Shtetet e Bashkuara dhe ka kontribuar me trupa në fushatat e udhëhequra nga SHBA dhe NATO në Irak dhe Afganistan.