MENU
klinika

Sytë pasqyrë e shëndetit

Shenjat paralajmëruese që sytë tuaj tregojnë!

18.10.2018 - 21:50

Sytë mund të jenë një dritare për shpirtin, por ato gjithashtu ofrojnë shumë informacione rreth shëndetit tuaj në përgjithësi.

Pra sytë gjithashtu janë një pasqyrë e thellë për funksionimin e trupit tuaj.

Keni papritur shikim të paqartë?

Nëse shikimi i një personi ngadalë bëhet i paqëndrueshëm, atëherë mund të jetë faj për një problem shëndetësor themelor. Për shembull, individët me glaukomë ndonjëherë përjetojnë pamje të turbullt.

Gjithashtu, njerëzit me diabet mund të përjetojnë vizion të përkohshëm të paqartë nga sheqeri i lartë në gjak, sipas WebMD. Vizioni i papritur i paqartë mund të tregojë probleme më serioze shëndetësore.

Në disa raste, një turbullim i papritur ose humbje e shikimit është një tregues i fortë i një goditjeje. Kërkoni ndihmë mjekësore menjëherë nëse mendoni se kjo është edhe një mundësi e largët.

Keni qepalla të rënë?

Për shumë njerëz, rënia e qepallave është vetëm një shenjë e lodhjes. Nëse qepallat mund të ulen shpesh, atëherë kjo mund të jetë një sëmundje autoimune neuromuskulare, sipas Institutit Kombëtar të çrregullimeve Neurologjike.

Gjendja rezulton në një humbje të përgjithshme të forcës në muskujt skeletik.

Shikoni vegime?

Duke parë gjërat që nuk janë atje? Mund të jetë dëmtim i syve. Uvea, ose pjesa e mesme e syrit, e cila është e ndjeshme ndaj sëmundjes dhe mund të rezultojë në ndryshime të vizionit.

Në këtë rast, uveitis i referohet sëmundjeve inflamatore që rezultojnë në ënjtje dhe shkatërrim të indeve të syrit, sipas Institutit Kombëtar të Syrit.

Simptomat përfshijnë: pamje lundruese, pamje të paqartë dhe ndjeshmëri ndaj dritës, siç shpjegohet më tej nga Instituti Kombëtar i Syrit.

Keni sy të skuqur?

Mund të ketë disa arsye që shkaktojnë një nuancë të kuqe në sy. Për fillestarët, mund të jetë një simptomë e konjuktivitit, më shpesh i njohur si sy me ngjyrë trëndafili.

Një inflamacion i membranës transparente të syrit, konjuktiviti shkakton skuqjen e syrit, kruarje dhe nganjëherë sekrecione, sipas Klinikës Mayo.

Viruset, bakteret, alergenet dhe irrituesit mund të shkaktojnë skuqjen e syrit, megjithëse rastet virale janë më të zakonshmet dhe ato janë shumë ngjitëse, shpjegon më tej Klinika Mayo.

Një shkak më serioz i syve të skuqur është glaukoma e mbylljes akute, e cila ndodh kur presioni i lëngjeve brenda syve rritet shumë shpejt. Kjo emergjencë mjekësore, e cila gjithashtu shkakton dhimbje të papritur dhe vizion të paqartë, kërkon vëmendje të menjëhershme.

Keni një unazë rreth kornesë suaj

Nëse një unazë gri ose e bardhë shfaqet rreth kornesë, vini re. Ky hark ose unazë, e quajtur arcus senilis, është shkaktuar nga depozitat e yndyrës dhe mund të nënkuptojë kolesterol të lartë ose trigliceride të larta, sipas Klinikës Mayo.

Për të rinjtë në veçanti, pamja e kësaj unaze mund të jetë arsyeja për të bërë kontrollin e syve tuaj tek okulisti.

Keni sy të verdhë

Nëse sytë tuaj kanë marrë një nuancë të verdhë, atëherë duhet t’i kushtoni vëmendje këtij fenomeni. Sytë e verdhë janë simptoma kryesore e një gjendje të njohur si sindromi i Gilbertit, një gjendje e mëlçisë, e cila çrregullon aftësinë e trupit për të përpunuar bilirubin, një përbërës të verdhë në gjak, sipas Klinikës Mayo.

Kjo gjendje e zakonshme është zakonisht e padëmshme dhe thjesht rezulton me skuqje ose ngjyrë të verdhë.

Edhe pse sindroma e Gilbert është e padëmshme, zverdhja e syve mund të shkaktohet nga një numër faktorësh më të dëmshëm. Alkoolizmi, pankreatiti, madje edhe anemia e rëndë mund të shkaktojë zverdhjen e syve.

Për këtë arsye është mirë që të kryhet kontrolli mjekësor, për të evituar një sërë problemesh shëndetësore.