MENU
klinika

Detajet

Belerët e Himarës, grekë apo pasardhës të Golemëve?

21.11.2018 - 12:15

Nga Jani Prifti/

Më 30 gusht 1488 12 prijës , shumica nga Krahina e Himarës krijojnë Piana Degli Albanesi në Siçili. Dy nga këta prijës ishin Pjetër Bua dhe Gjergj Golemi( Arianiti) …….etj.

Më 23 gusht 1596 Athanasi i Ohrit zbret në Himarë dhe takon tre Kapedanë, ku veçojmë dy ….. Mihal Bua dhe Jani Golemi( Arianiti)(pasardhës të atyre prijësve që mbas 108 vjetësh akoma janë në krye të Himarës).U përpoqën të bënin një revoltë tjetër…. etj.

Kureshtja është se Buajt janë akoma aty ku ishin në Dhërmi, disa e quajnë veten të huaj( paraardhës të tyre në Piana nuk kanë ndryshuar kurrë, Arbërorë të klasit të parë),por është sëmundje që duhet shëruar edhe në Dhërmi.

A u bënë Golemët në Himarë Bejlerë( titull që u përhap shumë në gjithë Shqipërinë, nga pasoja e pushtuesve Turqë)dhe me kalimin e kohës ju ngeli si mbiemër…….?

Unë mendoj që fisi Bejleri( Beleri) është vazhdimsi e fisit Golemi(Arianiti)……..