MENU
klinika

Tregoni kujdes

Cilat janë arsyet e dhimbjes së gjinjve?

23.11.2018 - 15:23

Dhimbja e gjinjve zakonisht është simptomë e luhatjeve hormonale, edhe pse stërvitja e trupit dhe një rrobat tepër të shtrënguara gjithashtu mund të shkaktojnë siklet.

Një person me dhimbje të gjirit ka siklet në lëkurën ose indin themelor të gjirit. Gjinjve janë pjesë shumë e ndjeshme të trupit dhe në varësi të madhësisë së gjirit, mund të shfaqen dhimbje dhe parehati në aktivitetet e përditshme.

Gjatë ciklit menstrual, hormonet e ndryshme shkaktojnë ndryshime në indin e gjirit që mund të çojnë në dhimbje ose siklet në disa gra.

Dhimbja e gjirit mund të ndodhin edhe te vajzat dhe djemtë gjatë pubertetit, gjithashtu për shkak të luhatjeve hormonale.

Dhimbja e butë e gjirit mund të shkaktohet nga tumoret e vogla jo kanceroze, ndërkohë që dhimbjet e rënda të gjirit zakonisht shkaktohen nga një lëndim ose infeksion, siç është mastiti. Dhimbja e gjirit dhe ënjtja mund të shkaktohen nga ngacmimi i gjirit.

Gratë që veshin rroba të shtrënguara, e shtypin me rroba të papërshtatshme mund të përjetojnë dhimbje të gjirit, pasi mund të ngjeshin indin e gjirit, veçanërisht me gjinjtë e mëdhenj.

Simptomat e zakonshme që ndodhin me dhimbjen e gjirit përfshijnë gungat e gjirit, ënjtja e gjirit dhe shkarkimi i gjoksit. Simptomat që ndodhin në një dhimbje të gjirit, mund të jenë të shkaktuara nga një infeksion dhe shfaqet me skuqjen e lëkurës, butësinë e gjirit dhe ënjtjen njëkohësisht.

Cikli menstrual i një femre shkakton luhatje hormonale dhe bënë që gjinjtë të ndjehen të fryrë, të ngopur dhe ndonjëherë të dhimbshëm, sidomos në ditët para ciklit.

Nëse dhimbja e gjirit është për shkak të luhatjeve të hormoneve, zakonisht do të vini re se dhimbja bëhet më e keqe 2-3 ditë përpara ciklit tuaj. Ndonjëherë dhimbja do të vazhdojë gjatë gjithë ciklit menstrual.

Për të përcaktuar nëse dhimbja juaj e gjirit është e lidhur me ciklin tuaj menstrual, mbani shënim ditët e ciklit tuaj dhe vini re kur i përjetoni dhimbjet.

Shkaqet e tjera të mundshme të dhimbjes së gjirit janë:

• Struktura dhe madhësia e gjirit;

• Cistet e gjirit, trauma, kirurgji paraprake të gjirit;

• Çekuilibër i acidit yndyror;

• Medikamente hormonale, duke përfshirë disa trajtime të infertilitetit dhe pilula të kontrollit të lindjes;

• Efekti anësor i terapive të hormoneve të estrogjenit dhe progesteronit;

• Disa antidepresantë;

• Menstruacionet dhe sindromi premenstrual (PMS);

• Mastitë që ushqehen me gji, plasaritje, kruarje, djegie në thithat pas lindjes.

Trajtimi i dhimbjes së gjirit

Trajtimi për dhimbjen e gjirit varet nga shkaku themelor. Trajtimi për dhimbjen e gjirit mund të përfshijë fasha të ngrohta, antibiotikë dhe medikamente anti-inflamatore jo-steroide për dhimbje.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN