MENU
klinika

Lista

Fakte të pazakonta që nuk i gjeni në asnjë enciklopedi

29.11.2018 - 17:09

Bota është një vend i mahnitshëm. Vetëm kur duket se  keni parë gjithçka, ju surprizon me diçka të re. Madje edhe gjërat e zakonshme ndonjëherë i kthejnë botët tona me kokë poshtë kur i shohim ato nga një kënd i pazakontë.

Për shembull, rezulton se 1/10 e rezervave të arit në botë u takon amvisave indiane, dhe ka njerëz nga një fshat që kanë një sëmundje gjumi duke i bërë ata të bien në gjumë për një javë të tërë! Si është e mundur?

Portrait of an India Rajasthani woman

Më poshtë ne po ndajmë me ju disa fakte të çuditshme :

-Steven Spielberg donte të drejtonte një film të James Bond, por ai u refuzua. Pastaj ai e ndau problemin me mikun e tij George Lucas i cili tha se kishte një ide se si të bënte një film si James Bond, por më mirë. Kështu u krijua Indiana Jones.

-Elefantët e vegjël përdorin feçkat e tyre si një biberon.

-Në vitin 1982, një njeri arriti të hynte në Buckingham Palace. Ai hëngri djath ‘cheddar’ dhe  për 30 minuta eci rreth vendit. Pasi u ul në fron dhe piu një gjysmë shishe verë, ai u largua.

-Gjatë periudhës së ndalimit në SHBA, pronarët e vreshtave prodhuan lëng të fortë të koncentruar të rrushit që u quajt “tulla rrushi”. Për të mos shkuar në burg, ata duhet të siguroheshin që rrushi nuk u përdor për të bërë verë. Për këtë arsye, tullat u shitën vetëm me një njoftim ku shkruhej se pasi tulla futej në ujë, nuk duhej mbajtur në një vend të errët e të ftohtë për 21 ditë. Një dredhi e përsosur e marketingut, apo jo?

-Njerëzit që jetojnë në Kalachi, Kazakistan kanë një sindromë të çuditshme të gjumit. Njerëzit ndihen të lodhur dhe të përgjumur dhe disa prej tyre madje bien në gjumë gjatë gjithë javës. Shumë shkencëtarë kryen studime në këtë fshat, por nuk kuptuan se cila ishte arsyeja për këtë fenomen mahnitës.

-Mollët që ne blejmë në dyqane janë zgjedhur  6-12 muaj më parë. Para se të jenë në dyqane, ato mbahen në frigoriferë të posaçëm me nivele shumë të ulëta të oksigjenit në mënyrë që ato të mos humbasin pamjen e tyre.

Ka një episod të “Mythbusters” që askush nuk do ta shohë ndonjëherë. Krijuesit bënë një shpërthim shumë të fuqishëm duke përdorur materialet e skrapit dhe kur ata kuptuan pasojat e mundshme, shpejt fshinë episodin dhe paralajmëruan policinë se terroristët mund të përdorin rezultatet e këtij eksperimenti për qëllimet e tyre.

-Atomet janë 99.9999999% hapësirë ​​bosh. Nëse i mblidhni të gjithë njerëzit e botës së bashku dhe largoni çdo hapësirë ​​bosh prej tyre, njerëzimi do të ishte sa madhësia e një portokalli.

-Kështu është ndryshuar forma e shisheve të Coca-Cola gjatë viteve. Nëse i sheh ato nga e majta në të djathtë, shishja e parë doli në treg në vitin 1899, e dyta në vitin 1900, e treta në vitin 1915, e katërta në vitin 1916, e pesta në vitin 1957 dhe i gjashti në 1986.

-Gjysma e njerëzve që janë 65 vjeç janë ende gjallë. Kjo shpjegohet me faktin se para shekullit të 20-të, jetëgjatësia mesatare në botë ishte 33-39 vjeç. Tani njerëzit jetojnë shumë më gjatë në sajë të zhvillimit të mjekësisë.

-Është e habitshme, por ka më shumë baktere në kërthizën e barkut të njeriut se në tualet. Shkencëtarët krahasuan 10 vullnetarë dhe i krahasuan ato me mikrobet që gjendeshin në banjë. Pothuajse 1.500 lloje të baktereve që u gjetën ishin të panjohura për shkencën.

-Shumë pak njerëz e dinë se ngjyra natyrale e flokëve e Elvis Presley ishte e lehtë. Kur ishte i ri, ai lyeu flokët dhe njerëzit e mbanin mend si një ‘macho’ me flokë të errët.

-Një shofer kamioni nga Australia pati një atak në zemër dhe përjetoi një vdekje klinike. Ai kaloi 12 ditë në gjendje kome dhe kur doktorët vendosën të fiknin aparaturat që e mbanin në jetë ai u zgjua. Pas kësaj, ai fitoi një makinë në llotari. Makina kushtonte 17,000 dollarë. Një TV- lokal ishte aq e impresionuar me fatin e tij se ata vendosën të bënin një histori rreth tij.

-Në fillim të shekullit të 19-të, ketchup u reklamua si një kurë për diarre dhe verdhëz. Është bërë edhe në pilula. Por më vonë, ky informacion u provua se ishte gabim dhe ketchup është shitur vetëm si salcë.

-Disa njerëz besojnë se është e mundur të përcaktohet seksi i një fëmije të ardhshëm nga forma e barkut së gruas shtatzënë. Ideja është kështu: nëse barku rritet vetëm përpara, është një djalë dhe nëse bëhet më i madh në anët, është një vajzë. Edhe pse kjo është një ide e njohur, është një ide e gabuar, ose të paktën, nuk është vërtetuar nga ndonjë hulumtim shkencor.

Forma dhe madhësia e barkut varet nga ajo se sa e gjatë apo e shkurtër është gruaja dhe disa faktorë të tjerë.

Përgatiti Konica.al