MENU
klinika

Parandalimi

Hepatiti D infekton këta njerëz…

15.11.2018 - 19:54

Hepatiti D ndikon vetëm tek ata persona që kanë qenë të ekspozuar ndaj hepatitit B.

Kjo do të thotë se hepatiti D mund të infektojë vetëm njerëzit që tashmë janë të infektuar me hepatit B, ose që janë të ekspozuar ndaj hepatitit B dhe në të njëjtën kohë ata janë të ekspozuar ndaj hepatitit D.

Ky problem i dyfishtë mund të çojë në një gjendje serioze tek individi i infektuar. Hepatiti D mund të shkaktojë komplikacione të rëndësishme dhe mundësitë e trajtimit janë të kufizuara, kështu që parandalimi i këtij infeksioni të dyfishtë është thelbësor.

Fakte dhe Statistika

Meqë hepatiti D u identifikua për herë të parë si një formë e dallueshme e hepatitit në vitin 1977, virusi i hepatitit D është gjetur në mbarë botën në 10-15 milion njerëz të të gjitha moshave.

Siç mund të kuptohet sa thamë më lart, vendet me një incidencë të lartë të hepatitit B gjithashtu kanë një incidencë të lartë të hepatitit D.

Kur jeni i infektuar me Hepatitin B dhe D në të njëjtën kohë, quhet një koinfeksion. Nëse ju tashmë keni Hepatit B kronik dhe pastaj ekspozoheni ndaj virusit të Hepatitit D, quhet një superinfektim.

Transmetimi i Hepatitit D

Rruga primare e transmetimit të Hepatitit D është kontakti me gjakun e infektuar, zakonisht direkt përmes gjilpërave. Kontakti me gjakun e infektuar mund të jetë edhe indirekt, si p.sh. përmes kontaktit seksual ose kontaktit të ngushtë familjar.

Strategjitë e parandalimit të Hepatitit D

Edhe pse nuk ka vaksinë për Hepatitin D, ekziston një vaksinë efektive për Hepatitin B. Meqë Hepatiti D nuk mund të mbijetojë pa hepatit B, marrja e vaksinës kundër Hepatitit B do t’ju mbrojë nga të dyja llojet.

Por vaksina e Hepatitit B është e efektshme vetëm në parandalimin e bashkimit të infeksionit, jo superinfektimit.
Nëse tashmë keni Hepatit B, strategji të tjera të parandalimit do t’ju ndihmojnë të shmangni Hepatitin D.

Ju mund ta parandaloni Hepatitin D dhe sëmundjet e tjera të gjakut si Hepatiti C dhe HIV duke shmangur këto sjellje me rrezik të lartë:

• Shmangia intravenoze me drogat;

• Mbrojta në seks;

• Kujdesi në ndarjen e gjërave personale me një person që ka hepatit D, veçanërisht ato sende që mund të kenë gjurmë të sasisë së gjakut në to, të tilla si brisqe ose furça dhëmbësh.

Kohëzgjatja dhe simptomat e Hepatitit D

Simptomat e Hepatitit D të ri ose akut kanë tendencë të jenë më të buta për koinfeksionin dhe më të rënda për superinfeksionin.

Simptomat zakonisht ndodhin midis një dhe dy muajve pas ekspozimit dhe zgjasin deri në një javë. Simptomat e infeksionit akut përfshijnë:

• Lodhja dhe letargjia;

• Humbja e oreksit;

• Verdhëz.

Edhe pse simptomat në fillim mund të jenë minimale, Hepatiti kronik D do të vazhdojë të dëmtojë në mënyrë të heshtur mëlçinë.

Trajtimi për hepatitin D

Medikamentet nuk janë efektive kundër Hepatitit akut D, por për fat të mirë infeksioni akut ka tendencë të zhduket vetë. Sa i përket Hepatitit kronik D, trajtimi i duhur varet nga faza e sëmundjes dhe sa e rëndë është infeksioni.

Mjekët mund të përshkruajnë një lloj interferoni të quajtur interferon pegiluar. Dhënë në doza të larta për një vit, interferoni mund të vendosë Hepatitin kronik D në qetësi, por zakonisht nuk e largon plotësisht infeksionin.

Nëse mëlçia e një pacienti dëmtohet rëndë, mund të bëhet i domosdoshëm transplantimi i mëlçisë. Ndërsa opsionet e trajtimit për hepatitin D janë të kufizuara, medikamente të reja janë duke u studiuar.

Hepatiti D – Prognoza

Pamja juaj e shëndetit varet nga fakti nëse jeni të infektuar me hepatitin D; prognoza është më e mirë për njerëzit që janë bashkë-infektuar.

Shumica dërrmuese e njerëzve të bashkëinfektuar përjetojnë vetëm fazën akute të sëmundjes; trupat e tyre ka të ngjarë të pastrojnë infeksionin brenda pak muajsh. Për njerëzit me superinfektim, faza akute ka tendencë të jetë më e rëndë dhe sëmundja kthehet kronike në 80% të rasteve.

Hepatiti D kronik çon në cirrozë në 60 deri në 70 për qind të rasteve. Krahasuar me forma të tjera të hepatitit viral, Hepatiti D ka 10 herë më shumë gjasa të shkaktojë hepatit të rëndë dhe të papritur.

Hepatiti i tërthortë është i rrallë, por jashtëzakonisht serioz, 80 për qind e të prekurve vdesin për një kohë të shkurtër. Shkalla e përgjithshme e vdekshmërisë së hepatitit D është e paqartë, me vlerësime që e vendosin atë në mes të 2 dhe 20 për qind. Si në shumicën e formave të hepatitit, parandalimi është strategjia më e mirë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN