Kampylobacter është një bakterie që shkakton infeksione të zorrëve që mund të çojnë në komplikime të rënda, duke përfshirë sëmundjen paralizuese Sindroma Guillain-Barre.
Kampylobacter është një grup i baktereve që shkakton një infeksion të zorrëve ushqimore të quajtur kampylobacteriosis ose enterit kampylobacter.
Rastet individuale të kampylobakterit zakonisht shkaktohen nga ngrënia e shpezëve të papërpunuara ose të pa gatuar, ose si pasojë e kontaminimit, si ngrënia e perimeve që janë copëtuar në të njëjtën vend të palarë ku është prerë mishi i ndotur nga kampylobacter.
Nga ana tjetër, shpërthimet e kampylobacter zakonisht rrjedhin nga produktet e qumështit të pa pastër, uji i ndotur, shpendët dhe prodhimi, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).
Çdo vit në Shtetet e Bashkuara, kampylobacter shkakton rreth 1.3 milion infeksione, 13,000 shtrime në spitale dhe 120 vdekje, sipas CDC.
Kampylobacter gjithashtu mund të infektojnë qentë dhe kafshë të tjera që notojnë ujërat e ndotura. Speciet kampylobacter jejuni shkaktojnë shumicën e rasteve të kampylobakterit, sipas Institutit Kombëtar të alergjive dhe sëmundjeve infektive (NIAID).
Specie të tjera gjithashtu, duke përfshirë C. fetus dhe C. coli, të cilat shpesh shkaktojnë sëmundje.
Simptomat e kampylobacter
Disa njerëz të infektuar me kampylobacter nuk përjetojnë simptoma. Ata që përjetojnë simptoma janë zakonisht të sëmurë për dy deri në pesë ditë dhe nganjëherë deri në 10 ditë, sipas NIAID.
Simptomat janë:
• Diarre, shpesh të përgjakshme;
• Të përziera dhe të vjella;
• Dhimbje barku;
• Ethe;
• Lodhje.
Për njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, kampylobacter mund të përhapet në qarkullimin e gjakut dhe të shkaktojë një infeksion kërcënues për jetën.
Në raste të rralla, kampylobakterioza mund të shkaktojë komplikime të tilla si konvulsione, meningjiti (inflamacioni i membranave rreth trurit dhe palcës kurrizore), artriti dhe sindromën Guillain-Barre (GBS).
GBS, një sëmundje që sulmon nervat e trupit, është shkaku kryesor i paralizës akute në Shtetet e Bashkuara, sipas NIAID. Zakonisht zhvillohet dy deri në katër javë pas largimit të kampylobakterit, duke shkaktuar paralizë të gjymtyrëve që zgjat disa javë.
Rreth 1 në 1,000 sëmundje të raportuara kampylobacter në Shtetet e Bashkuara të Amerikës çon në GBS, dhe deri në 40 për qind të rasteve GBS në vend mund të ndjekin kampylobacteriosis, sipas CDC.
Trajtimi i kampylobacter
Shumica e rasteve të kampylobakteriozës zgjidhen pa ndonjë trajtim shtesë përtej hidratimit të duhur, gjë që është thelbësore për të shmangur dehidratimin nga diarea dhe vjellja.
Rekomandohet të pini 8 deri në 10 gota lëngje veçanërisht ujë çdo ditë. Mund të ndihmojë gjithashtu, veçanërisht ushqimet e kripura dhe të pasura me kalium.
Trajtimi me antibiotik i infeksionit të kampylobacter është i nevojshëm vetëm në rastet e rënda dhe në njerëzit me rrezik të lartë për një sëmundje të rëndë, siç janë ato me një sistem imunitar të dobësuar nga sëmundjet ose medikamentet.
Azitromicina (antibiotikë) dhe ata në klasën e fluoroquinolonit (barna), të tilla si ciprofloxacin, janë trajtimi standard për infeksionet kampylobacter.