Ky grup ushqyesish, gjendet në shumë ushqime të përditshme dhe siguron energji për trupin.
Karbohidratet janë një grup ushqyesish, i njohur si një makronutrient. Ashtu si makronutrientët e tjerë, si yndyra dhe proteina, karbohidratet janë thelbësore për një dietë të larmishme dhe të ekuilibruar.
Llojet e karbohidrateve janë: amidoni, sheqeri dhe fibrat janë llojet kryesore të karbohidrateve që njerëzit marrin nga ushqimi.
Ushqimet e larta me niseshte përfshijnë:
• Bizele, fasule dhe thjerra;
• Misër;
• Patate;
• Produktet e grurit (të tilla si makarona, bukë etj).
Fibra është e mirë për shëndetin e tretjes sepse ndihmon në mbajtjen e rregullt të lëvizjeve të zorrëve. Fibra vjen nga ushqimet me bazë bimore dhe ndihmon që të ndiheni të kënaqur pas ngrënies.
Ushqime të larta me fibra janë:
• Frutat;
• Perime;
• Arra dhe kikirikët;
• Bizelet, fasulet dhe thjerrat.
Kur karbohidratet hyjnë në trup, shumica e niseshtesë dhe sheqernave digjen shpejt dhe konvertohen në glukozë (një burim energjie).
Për shkak të këtij procesi, karbohidratet kanë tendencë të ndikojnë nivelin e glukozës në gjak (sheqer) më shumë se ushqimet e tjera.
Pasi të hani ushqime që përmbajnë karbohidrate, niveli i glukozës në gjak do të rritet dhe më pas do të bjerë.
Përgjigja juaj e glicemisë – kur niveli i glukozës rritet dhe pastaj bie, tregon se sa mirë trupi juaj i përgjigjet glukozës hyrëse nga ushqimi.
Truri dhe qelizat e kuqe të gjakut duhet të përdorin glukozën për energji, sepse nuk mund të përdorin yndyrë, proteina ose forma të tjera të energjisë.
Prandaj, është e rëndësishme që glukoza në gjak të ruhet në nivele të shëndetshme. Glukoza mund të konvertohet nga trupi në glikogjen, i cili është i ngjashëm me niseshtenë. Glikogjeni ruhet në mëlçi dhe muskuj dhe përdoret si një burim rezervë i energjisë për trupin.
Karbohidratet jo vetëm që i japin energji trupit tuaj, por edhe e ndihmojnë në strukturën dhe funksionin e qelizave, indeve dhe organeve.
Diabeti dhe karbohidratet
Diabeti ndodh kur trupi juaj nuk mund të rregullojë në mënyrë efektive nivelet e glukozës në gjak. Ka dy forma kryesore të diabetit.
Në diabetin e tipit 1, trupi nuk mund të prodhojë insulinën e hormoneve, që rregullon nivelet e glukozës në gjak dhe i lejon trupit të përdorë glukozën për energji.
Në diabetin e tipit 2, trupi nuk prodhon insulinë të mjaftueshme ose nuk reagon ndaj tij, kështu që niveli i glukozës në gjak mbetet i lartë.
Me kalimin e kohës, duke pasur shumë glukozë në gjak mund të shkaktojë probleme serioze shëndetësore që ndikojnë në funksionin e duhur të veshkave, nervave dhe syve.
Një shkallë më e lartë e sulmeve të zemrës dhe problemeve të qarkullimit mund të rezultojë gjithashtu nga diabeti i pakontrolluar.
Faktorë të lidhur me diabetin e tipit 2 përfshijnë mbipeshën, mungesën e aktivitetit fizik dhe gjenetikën. Duke pasur një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar së bashku me aktivitetin fizik dhe marrjen e barnave sipas udhëzimeve është trajtimi më i mirë për të dy llojet e diabetit.