MENU
klinika

Shkaqet dhe normat

Problemet e anemikëve, shqetësuese!

02.11.2018 - 13:34

Kur keni anemi, do të thotë që trupi juaj nuk prodhon mjaftueshëm qeliza të kuqe të gjakut.

Ju nuk merrni oksigjen të mjaftueshëm, gjë që ju bën të ndiheni të lodhur dhe gjithashtu mund të shkaktojë komplikacione të rënda shëndetësore. Shkaku më i shpeshtë i anemisë është niveli i ulët i hekurit në gjakun.

Pa hekur, qelizat e kuqe të gjakut mund të bëhen të ulëta në një proteinë të quajtur hemoglobinë, e cila transporton oksigjen nga mushkëritë në pjesën tjetër të trupit.

Një numër normal i qelizave të kuqe të gjakut te femra është 12 gram për decilitër gjaku (g / DL), dhe te meshkuj është 15g / DL. Nëse analizat tregojnë nivel nën këtë normë, mjeku juaj do t’ju rekomandojë që të kryeni teste të tjera të gjakut për të përcaktuar saktësisht se çfarë problemi keni.

Në raste të rënda, njerëzit anemikë që nuk kërkojnë trajtim mund të përjetojnë dëmtime të mëdha të organeve për shkak të mos furnizimit të organizmit me oksigjenit.

Shkaqet e anemisë

Ekzistojnë tri arsye kryesore që njerëzit bëhen anemikë: humbja e gjakut, zvogëlimi i aftësisë së trupit për të prodhuar qeliza të reja të kuqe të gjakut ose një sëmundje që çon në shkatërrim më të madh të qelizave të kuqe të gjakut.

Humbja e gjakut

Kur sasia e gjakut të humbur është më e madhe se aftësia e trupit tuaj për të zëvendësuar qelizat e kuqe të humbura, ju mund të bëheni anemikë.

Për shembull gratë që përjetojnë periudha të menstruacioneve të rënda dhe njerëzit që kanë gjakderdhje të brendshme për shkak të ulcerave ose problemeve të tjera të tretjes janë në rrezik më të madh për anemi.

Ndonjëherë ky lloj i humbjes së gjakut është i heshtur dhe i panjohur derisa anemia të shfaqet në një test gjaku. Sëmundja e jashtme nga operacioni ose trauma gjithashtu mund të shkaktojë anemi.

Prodhimi i ulët i qelizave të kuqe të gjakut

Edhe nëse nuk keni gjakderdhje, qelizat e kuqe të gjakut të vjetra vazhdimisht duhet të zëvendësohen me ato të reja. Një numër faktorësh mund të shkaktojnë që trupi juaj të prodhojë pak qeliza të kuqe të gjakut, ose qelizat e kuqe të gjakut që nuk kanë hemoglobinë të mjaftueshme.

Kjo përfshin:

Dietë – Nëse në dietën tuaj mungojnë ushqime që përmbajnë hekur, acid folik, vitaminë B12 dhe ushqyes të tjerë thelbësorë, prodhimi i qelizave të kuqe të gjakut mund të përkeqësohet.

Kushtet mjekësore

Sëmundjet kronike si kanceri, diabeti, sëmundjet e veshkave dhe HIV / AIDS mund të ndërhyjnë në aftësinë e trupit për të prodhuar qelizat e kuqe të gjakut. Gratë që janë shtatzënë gjithashtu mund të bëhen anemike.

Çrregullime gjenetike

Fëmijët mund të trashëgojnë sëmundjet nga prindërit, si anemi aplastike, që i pengojnë ata të prodhojnë mjaft qeliza të kuqe të gjakut. Të tjera çrregullime të trashëguara si anemia hemolitike mund të nxisin trupin të shkatërrojë qelizat e kuqe të gjakut.

Rritja e shkatërrimit të qelizave të kuqe të gjakut

Disa sëmundje mund të shkaktojnë që trupi juaj t’i shkatërrojë qelizat e kuqe të gjakut. Për shembull, mund të bëheni anemikë për shkak të një sëmundjeje që ndikon në shpretkën tuaj, organin që normalisht largon qelizat e kuqe të gjakut nga trupi juaj.

Një shpretkë e sëmurë ose e zmadhuar mund të fillojë heqjen e më shumë qelizave të kuqe të gjakut më shumë sesa është e nevojshme.

Shenjat dhe simptomat

• Njerëzit që janë anemikë më shpesh përjetojnë lodhje;

• Trupi juaj mund të përjetojë ndryshime të dukshme fizike;

• Lëkura juaj mund të bëhet e zbehtë;

• Thonjtë tuaj bëhen të brishtë dhe flokët nisin të bien etj.

Simptoma të tjera që lidhen me anemi janë:

• Frymëmarrje të shpeshtë;

• Nervozizëm;

• Dobësi;

• Marramendje;

• Duar dhe këmbë të ftohta;

• Rrahje të parregullta të zemrës;

• Pamundësia për t’u përqendruar ose për të menduar qartë;

• Dhimbje gjoksi;

• Mosfunksionimi seksual.

Këto simptoma mund të jenë shumë të lehta në fillim, veçanërisht nëse keni anemi të butë ose të moderuar. Trupat tanë janë shumë të adaptueshëm dhe do të përpiqen të kompensojnë humbjen e oksigjenit në gjak.

Ndërsa anemia përparon, trupi juaj do të jetë më pak i aftë të përshtatet dhe simptomat do të bëhen më të dukshme.
Shpesh anemia zbulohet duke diagnostikuar një sëmundje tjetër, pasi anemia e fazës së hershme shpesh përfshin pak ose aspak simptoma.

Një diagnozë e anemisë zakonisht përfshin:

– Një test gjaku që mat të gjithë komponentët e ndryshëm të gjakut;
– Një histori mjekësore dhe familjare që mund të tregojë nëse jeni bërë anemikë për shkak të sëmundjes ose gjendjes gjenetike.

Analiza të tjera të gjakut që do të kontrollojnë mungesën e hekurit. Nëse ndiheni i dobët vazhdimisht ose keni ndonjë nga simptomat e tjera që lidhen me anemi, hapi juaj i ardhshëm duhet të jetë vizita te mjeku juaj.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN