MENU
klinika

Fakte kontradiktore

A e ul kolesterolin vaji i kokosit?

20.12.2018 - 14:47

Vaj kokosit është konsideruar vitet e fundit për arsye të ndryshme shëndetësore. Në veçanti, ekspertët diskutojnë dhe hulumtojnë nëse është i mirë për nivelet e kolesterolit.

Disa ekspertë thonë se ju duhet të shmangni vajin e kokosit për shkak të niveleve të larta të yndyrës së ngopur (yndyra e ngopur është e njohur për rritjen kolesterolin).

Të tjerë thonë se struktura e yndyrës në vajin kokosit nuk shton ndërtimin e yndyrës në trup dhe për këtë arsye është e shëndetshme.

Ka shumë raporte kontradiktore në lidhje nëse vaji i kokosit mund të ndihmojë:

• të mbajë kolesterol të shëndetshëm
• nivele më të ulëta të lipoproteinës “të ulët” të densitetit të ulët (LDL)
• ndihmojnë në rritjen e niveleve të kolesterolit “të mirë” të lipoproteinës së densitetit të lartë (HDL).

Hulumtimet nuk kanë qenë përfundimtare, por ka shumë fakte për këtë vaj. Këto mund t’ju ndihmojnë të zgjidhni nëse do të përdorni vajin e kokosit në dietën tuaj. Konsultimi me mjekun tuaj është gjithashtu një ide e mirë.

Çfarë është vaji i kokosit?

• Vaj kokosit është një vaj tropik që rrjedh nga arrat e thata të pemës së palma kokosit. Përbërësit e saj ushqyese përfshijnë:
• gati 13.5 gramë yndyrë total (11.2 gramë të cilat janë yndyra të ngopura) për lugë gjelle;
• rreth 0.8 gram yndyra të monounsaturuara dhe rreth 3.5 gram yndyrë polyunsaturated, të cilat të dyja konsiderohen yndyra “të shëndetshme”;
• Nuk përmban kolesterol;
• Është e lartë në vitaminë E dhe polifenol.

Sipas Klinikës Mayo, vaji nga kokoçelët e freskëta përmban një përqindje të lartë të acideve yndyrore të mesme.

Ekspertët thonë se acidi laurik i vajit të kokosit, i cili është një lloj i shëndetshëm i acidit yndyror të ngopur, digjet shpejt nga trupi për energji në vend që të ruhet. Kjo është arsyeja pse disa njerëz mendojnë për vajin e kokosit si një mjet potencial për humbjen e peshës.

Të gjitha llojet e yndyrës kanë të njëjtin numër të kalorive. Është vetëm dallimi në përbërjen e acidit yndyror që e bën çdo yndyrë të dallueshme nga të tjerët.

Përfitimet e vajit të kokosit

Përveç të qenit mbrojtës për përfitimet e humbjes së peshës, vaji i kokosit ka treguar të ketë vetitë e tjera të dobishme.

Ka karakteristika antibakterial dhe anti-inflamator dhe mund të absorbohet lehtë në trup për energji.

Një tjetër studim i vitit 2015 zbuloi se një kombinim i marrjes së përditshme të vajit të kokosit dhe stërvitjes mund të ulte presionin e gjakut dhe madje ta kthente atë në vlerat normale.

Faktori i kolesterolit

Një tjetër studim i krahasoi efektet në nivelet e kolesterolit të gjalpit, yndyrës së kokosit dhe vajit të safflower. Studimi zbuloi se vaji i kokosit ishte efektiv në uljen e niveleve “të këqija” të LDL, triglicerideve dhe ngritjen e niveleve “të mira” të HDL.

Siç qëndron, vaji i kokosit nuk është një vaj i rekomanduar gjerësisht për shëndetin e kolesterolit.

Në udhëzimin e vitit 2013, Instituti Kombëtar i Zemrës, Mushkërive dhe Gjakut rekomandon që vaji i kokosit duhet të përdoret më rrallë se vajra të tjera të shëndetshme që kanë njohur përfitime shëndetësore, të tilla si vaji i ullirit.

Kjo është një fushë e shpejtë që ndryshon, pasi studimet e reja të vajrave dietik vazhdojnë të shfaqen. Ne e dimë se marrja e yndyrave të ngopura shoqërohet me sëmundje kardiovaskulare. Disa vajra janë më pak të sigurta për shkak të mënyrës së përpunimit të tyre.

Studime të tjera do të vijojnë për vajin e kokosit për efektet në uljen e nivelit të kolesterolit. Kjo do t’ju ndihmojë të merrni një pasqyrë më të qartë nëse vaji i kokosit është diçka që dëshironi të shtoni në dietën tuaj.