MENU
klinika

Biopsia e palcës së kockave

A është e dhimbshme procedura e biopsisë?

04.12.2018 - 13:03

Një biopsi e palcës së eshtrave mund të zgjasë rreth 60 minuta. Palca e eshtrave është indi poroz brenda kockave tuaja.

Është shtëpia e enëve të gjakut dhe qelizave burimore që ndihmojnë në prodhimin e:

• Qeliza të kuqe dhe të bardha të gjakut;

• Trombocitet;

• Yndyrë;

• Kërcit;

• Kockës.

Ka dy lloje të palcës: të kuqe dhe të verdhë. Palca e kuqe gjendet kryesisht në kockat tuaja të sheshta. Ndërsa plakeni, palca juaj bëhet më shumë e verdhë për shkak të rritjes së qelizave të yndyrës.

Mjeku do të nxjerrë palcën e kuqe, zakonisht nga pjesa e prapme e kockave. Dhe mostra do të përdoret për të kontrolluar ndonjë anomali të qelizave të gjakut.

Laboratori i patologjisë që merr palcën tuaj do të kontrollojë për të parë nëse palca e eshtrave është duke prodhuar qeliza të shëndetshme të gjakut. Nëse jo, rezultatet do të tregojnë shkakun, që mund të jetë një infeksion, sëmundje e palcës së eshtrave ose kancer.

A keni nevojë për një biopsi të palcës së eshtrave?

Mjeku mund të urdhërojë një biopsi të palcës së eshtrave në qoftë se testet e gjakut tregojnë nivelet e trombociteve, qelizat e bardha ose të kuqe të gjakut janë tepër të larta ose shumë të ulëta.

Një biopsi do të ndihmojë në përcaktimin e shkakut të këtyre anomalive, të cilat mund të përfshijnë:

• Anemi ose numri i ulët i qelizave të kuqe të gjakut;

• Sëmundjet e palcës së eshtrave, të tilla si mielofibrosi;

• Gjendjen e qelizave të gjakut, të tilla si leukopenia, trombocitopeni, ose policitemia;

• Kanceret e palcës së kockave ose gjakut, të tilla si leucemia ose limfomat;

• Hemokromatosis, një çrregullim gjenetik në të cilin hekuri krijon në gjak;

• Infeksion ose ethet me origjinë të panjohur.

Këto probleme mund të ndikojnë në prodhimin e qelizave të gjakut dhe nivelet e llojeve të qelizave të gjakut. Mjeku juaj gjithashtu mund të urdhërojë një test të palcës së kockave për të parë se sa ka përparuar një sëmundje, për të përcaktuar fazën e një kanceri, ose për të monitoruar efektet e një trajtimi.

Rreziqet e një biopsie të palcës së eshtrave

Të gjitha procedurat mjekësore kanë një formë rreziku, por ndërlikimet nga një test i palcës së eshtrave janë jashtëzakonisht të rralla.

Shoqëria Britanike e Hematologjisë zbuloi se më pak se 1 për qind e testeve të palcës së eshtrave rezultuan me efekte të padëshiruara. Rreziku kryesor i kësaj procedure është hemorragjia.

Komplikime të tjera të raportuara janë:

• Reagim alergjik ndaj anestezisë;

• Infeksion;

• Dhimbje të vazhdueshme në vendin ku është marr biopsia.

Bisedoni me mjekun tuaj para biopsisë:

• Nëse keni një problem shëndetësor ose nëse merrni ilaçe;

• Për çdo alergji ose ndjeshmëri ndaj anestezisë ose substancave të tjera;

• Nëse jeni shtatzënë;

• Nëse keni ankth apo frikë nga procedura dhe keni nevojë për ilaçe për t’ju qetësuar.

Ndiqni të gjitha udhëzimet e mjekut tuaj përpara procedurës. Ju mund ta bëni biopsinë në spital dhe zgjat rreth 10 minuta. Ju mund të ndieni një goditje të vogël kur anestezisti të injektojë ilaçin.

Pastaj mjeku juaj do të bëjë një prerje të vogël dhe me pas një gjilpërë e zbrazët lehtë mund të kalojë nëpër lëkurën tuaj. Gjilpëra shkon në kockë dhe mbledh palcën e kuqe, por nuk i afrohet palcës kurrizore. Pritja e rezultatit zgjat disa ditë.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN