MENU
klinika

Merrni masat!

A dëmton temperatura gjatë shtatëzanisë?

22.12.2018 - 11:11

Natyrisht nëse keni temperaturë gjatë shtatzënisë mund të do të shqetësoheni sepse mendoni se mund të shkaktojë probleme tek fëmija.

Por para se të bëni panik flisni me mjekun dhe pyeteni nëse duhet të merrni acetaminophen (paracetamol) për të ulur temperaturën. Hapi tjetër i rëndësishëm është zbulimi i shkakut të temperaturës.

Temperatura gjatë shtatzënisë shpesh është simptomë e një gjendjeje themelore që potencialisht mund të jetë e dëmshme për fëmijën tuaj në rritje.

Si do të ndikojë temperatura në fëmijën tuaj?

temperatura-e-larte-ne-shtatzani-konica.al

Nëse temperatura e trupit të nënës në pritje shkon nga 38.6 gradë, është një shenjë se ajo po lufton një infeksion. Prandaj është e domosdoshme që të kërkoni menjëherë trajtim.

Një studim i ri që bëhet mbi embrionet e kafshëve tregon një lidhje midis temperaturës në fillim të shtatzënisë dhe një rritje të rrezikut të defekteve të zemrës dhe nofullës në lindje. Kërkimi i mëtejshëm është i nevojshëm për të përcaktuar nëse vetë temperatura, jo infeksioni që e shkakton, rrit rrezikun e defekteve të lindjes tek njerëzit.

Nëse jeni në tremujorin e parë dhe keni temperaturë më të lartë se 39 gradë, sigurohuni që menjëherë të kërkoni trajtim. Kjo mund të ndihmojë në parandalimin e ndërlikimeve afatshkurtra dhe afatgjata për fëmijën tuaj në zhvillim.

Temperatura shpesh shkaktohet nga infeksionet e traktit urinar dhe viruset, por gjithashtu mund të fajësohen edhe infeksione të tjera.

Shkaqet e zakonshme të temperaturës gjatë shtatzënisë përfshijnë:

* Grip;

* Pneumoni;

* Grykët e skuqura;

* Gastroenteriti viral (virusi i stomakut);

* Pyelonefrit (infeksioni i veshkave).

Helmimi nga ushqimi mund të jetë gjithashtu shkaktarë i temperaturës. Helmimi nga ushqimi zakonisht shkaktohet nga viruset, ose më rrallë bakteret (ose toksinat e tyre).

Nëse ky është rasti, do të keni mundësi të përjetoni dhimbje barku dhe vjellje.

Diarreja dhe vjelljet janë veçanërisht problematike gjatë një shtatzënie, sepse ato mund të shkaktojnë dehidrim dhe kontraktime.

temperatura-e-larte-ne-shtatzani-konica.al

Elektrolitet e humbura përmes të vjellave dhe diarresë duhet të plotësohen. Në disa raste, dehidrimi mund të jetë aq i rëndë sa që presioni i gjakut bëhet i paqëndrueshëm dhe nevojitet shtrimi në spital. Nëse dyshoni se mund të keni helmim nga ushqimi, kontaktoni mjekun tuaj.

Temperatura gjatë shtatzënisë nuk është normale, kështu që gjithmonë rekomandohet një kontroll te mjeku. Për fat të mirë, nëse temperatura është shkaktuar nga një sëmundje virale, zakonisht kalon shpejt. Por nëse shkaku është bakterial, shpesh nevojitet një antibiotik.

Gratë shtatzëna nuk duhet të marrin aspirinë ose ibuprofen. Gjëja më e rëndësishme është të shikoni mjekun tuaj për trajtim të duhur.