MENU
klinika

Mësojeni

Çfarë duhet të dini për arrestin kardiak?

30.12.2018 - 15:49

Arresti i zemrës është humbja e papritur e funksionit të zemrës në një person që mund ose nuk mund të jetë diagnostikuar me sëmundje të zemrës. Mund të ndodhë papritur ose pas simptomave të tjera. Arresti i zemrës shpesh është fatal, nëse nuk merren masat e duhura menjëherë.

Çdo vit në Shtetet e Bashkuara, më shumë se 350,000 arreste kardiake ndodhin jashtë një mjedisi spitalor.

A është i njëjtë ataku ose sulmi në zemër dhe arresti i zemrës?

Termi “sulm në zemër” shpesh përdoret gabimisht për të përshkruar arrestimin e zemrës. Ndërsa një sulm në zemër mund të shkaktojë arrest kardiak, pra këta dy termat nuk do të thonë të njëjtën gjë.

Sulmet e zemrës janë shkaktuar nga një bllokim që ndalon rrjedhjen e gjakut në zemër. Një sulm në zemër (ose infarkt miokardi) i referohet vdekjes së indit të muskujve të zemrës për shkak të humbjes së furnizimit me gjak. Sulmi në zemër mund të kuptohet si një problem i “qarkullimit”. Një sulm në zemër është mjaft serioz, ndonjëherë fatal.

Në të kundërt, arresti i zemrës shkaktohet kur sistemi elektrik i zemrës nuk funksionon. Zemra ndalon rrahjen siç duhet. Në arrest kardiak, vdekja mund të rezultojë shpejt nëse hapat e duhur nuk merren menjëherë. Arresti i zemrës mund të përmbyset nëse kryhet CPR (ringjallja kardiopulmonare) dhe një defibrilator përdoret për të goditur zemrën dhe për të rikthyer ritmin normal të zemrës brenda pak minutash.

Arresti i zemrës mund të shkaktohet edhe nga ritme të parregullta të zemrës, të quajtur aritmi. Një aritmi e zakonshme e shoqëruar me arrestin e zemrës është fibrilacion ventrikular. Fibrilimi ventrikular do të thotë që dhomat më të ulëta të zemrës fillojnë papritmas rrahjen kaotike dhe nuk pompojnë gjakun.

Shenjat janë:

• Humbja e menjëhershme e reagimit. Personi nuk përgjigjet, edhe nëse e prekni atë me forcë mbi supe;

• Personi nuk lëviz, flet, injoron ose reagon ndryshe;

• Asnjë frymëmarrje normale. Personi nuk është duke marrë frymë ose është duke marrë shumë pak dhe ngadalë.

Çfarë duhet të bëni?

• Thirr për ndihmë ose telefononi numrin e urgjencës;

• Kontrolloni frymëmarrjen;

• Jepni ndihmën e shpejtë. Shtypni pacientin në qendër të gjoksit, duke lejuar gjoksin të kthehet deri në pozicionin normal pas çdo shtytje.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN