MENU
klinika

Mësoni më shumë

Cfarë janë kataraktet e syrit?

23.12.2018 - 12:45

Brenda syve, ne kemi një lente natyrale. Lentet reflektojnë rrezet e dritës që vijnë në sy për të na ndihmuar të shohim. Lentet duhet të jetë të qarta për vision sa më të pastër.

Problemet e Vizionit nga katarakti

Nëse keni një katarakë, lentja është bërë e paqartë. Është sikur të shikosh përmesnjë xhamit të përparmë të makinës. Gjërat duken të paqarta, të zymta ose më pak të gjalla .

Cilat janë simptomat e kataraktave?

Këtu janë disa ndryshime vizioni që mund të vëreni nëse keni një katarakt:

*Keni pamje të paqartë

*Dyfishim imazhi (kur shihni dy imazhe në vend të një)

*Jeni ekstra i ndjeshëm ndaj dritës

*Keni vështirësi të shihni mirë natën ose kur lexoni

*Shikoni ngjyrat e ndritshme si të zbehta ose të verdhë

Çfarë shkakton katarakte?

Plakja është shkaku më i zakonshëm. Kjo është për shkak të ndryshimeve normale të syve që ndodhin duke filluar rreth moshës 40 vjec. Kjo ndodh kur proteinat normale në lente fillojnë të prishen, të shkatërrohen dhe në këtë mënyrë dëmtohet shikimi. Njerëzit mbi moshën 60 zakonisht fillojnë të kenë një re në lente dhe shikimi fillon turbullohet pak . Megjithatë, problemet e vizionit nuk mund të ndodhin deri disa vite më vonë.

Arsyet e tjera që mund të shkaktojnë katarakte përfshijnë:

*prindër, vëllezër, motra, ose pjesëtarë të tjerë të familjes që kanë katarakte

* probleme të caktuara mjekësore, të tilla si diabeti

*dëmtime në sy, kirurgji të syve, ose trajtime rrezatimi në pjesën e sipërme të trupit

*qëndrimi për shumë kohë në diell, sidomos pa syze dielli që mbrojnë sytë nga rrezet ultraviolet (UV) dëmtuese

* përdorimi i ilaçeve të caktuara të tilla si kortikosteroide, të cilat mund të shkaktojnë formimin e hershëm të kataraktave.

Shumica e kataraktave që lidhen me moshën zhvillohen gradualisht. Kataraktet e tjera mund të zhvillohen më shpejt, zakonisht tek njerëzit me diabet. Mjekët nuk mund të parashikojnë se sa shpejt do të zhvillohet katarakti i një personi.

Ju mund të jeni në gjendje të ngadalësoni zhvillimin e kataraktave.

Mbrojtja e syve nga rrezet e diellit është mënyra më e mirë për ta bërë këtë. Mbani syze dielli që ju mbrojnë bga rrezet e dritës ultravjollcë (UV) të diellit. Mund të mbani edhe syze të rregullta që kanë një pamje të qartë, anti-UV. Bisedoni me mjekun okulist për të mësuar më shumë.